måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Journalist på HD fick falsk profil på Facebook

Publicerad: 10 augusti 2010, 08:07

Dubbelgångaren utger sig för att vara SD-hatande Lars Andreasson på Helsingborgs Dagblad. Chefredaktör Lars Johansson har polisanmält övergreppet och uppmanar nu alla journalister att hålla koll på Facebook.


AA

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se


I går morse fick Lars Andreasson ett mail till sin jobbadress från en upprörd kvinna. Hon påstod att han kallat henne rasistslyna när hon inte vill bli vän med honom på Facebook.

Då upptäckte han att någon skapat en profil i hans namn, med hans bild (manipulerad), och med Helsingborgs Dagblad som arbetsgivare. Sedan har personen skickat ut vänförfrågningar, gått med i grupper och gett sig in i olika diskussioner där han ofta attackerat Sverigedemokraterna.

Det är uppenbart att det här är gjort för att rasera förtroendet för mig som journalist och för tidningen jag jobbar på.

Har du någon aning om vem som kan ligga bakom?

Inte den blekaste, men jag framställdes som SD-hatande och kommunist, sen får man själv fundera på vem som kan ha ett intresse av att det ska se ut så.

Lars Andreasson ingår i tidningens grävnav och jobbar för tillfället med valbevakning. I somras gjorde han en kritisk granskning av hur Sverigedemokraterna och andra partier på regionnivå använt skattepengar.

Syftet är förmodligen att kringskära hans möjligheter att jobba som journalist, och att jobba med valbevakning, säger Helsingborgs Dagblads chefredaktör Lars Johansson.

Lars Johansson har nu uppmanat alla journalister på tidningen att kolla så att de inte råkat ut för något liknande. Han har också polisanmält, rubriceringen skulle kunna vara förtal eller ett brott mot personuppgiftslagen.

Det är väldigt subtilt gjort, det är inte bara förtal mot SD, han har också gått med i grupper som Svenska Hollywoodfruar.

Den falska profilen är anmäld till Facebook, men HD har inte fått någon respons. Tills vidare går Sören Karlsson, chefredaktör på HD.se in och svarar överallt där dubbelgångaren kommenterat för att minska skadan. Senast igår kväll publicerades en del inlägg.

Lars Andreasson säger att han inte kommer att förändra sitt beteende i sociala medier

Nej, men jag ska försöka ha bättre koll på min närvaro på nätet så att sådant här inte får fortgå för länge.

Hur mycket har det här skadat dig?

Just nu tror jag inte att det gjort så stor skada, men man vet aldrig vad som kan hända. Om tio år kanske det dyker upp kolla vad  Lars Andreasson skrev på Facebook.

Har du varit med om något liknande? Hör av dig eller kommentera!

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev