Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag04.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Journalist misshandlad till döds

Publicerad: 17 Januari 2007, 14:05

Lan Chengzhang, journalist på Kinas Handelsnyheter, misshandlades till döds när han i förra veckan besökte en kolgruva i nordprovinsen Shanxi för att granska förhållandena i gruvindustrin, skriver TT.


Lan hittades den 9 januari och avled av sina skador dagen därpå.

Tjänstemän i Shanxi har påstått att Lan inte var ackrediterad reporter och att han kanske försökte pressa ut pengar genom att i gengäld avstå från att offentliggöra uppgifter om missförhållanden vid gruvan, skriver Kinas Ungdomsnyheter.

Lans tidning, Kinas Handelsnyheter, vidhåller att han var utsänd som reporter och andra kinesiska massmedier påekar att även om hans uppdrag inte var officiellt godkänt är det ingen ursäkt för att mörda honom.

”Det är okunnigt och skändligt att frånta ligister ansvar genom att börja tala om utpressning”, skrev en kvällstidning i Kanton.

Kinas kolgruvor tillhör de farligaste arbetsplatserna i världen. Enligt kinesisk statistik omkom 4 746 arbetare vid cirka 3 000 gruvolyckor i fjol.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.