Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag26.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Journalist kan tvingas röja källa

Publicerad: 13 November 2008, 12:51

Polisen misstänker att en journalist kan ha uppgifter att lämna om ett styckmord på en 18-årig kvinna i Malmö. På måndag kan journalisten bli tvingad att avslöja sin källa i domstol.


Ämnen i artikeln:

Sydsvenskan

– De försöker få mig att bryta mot källskyddet för att efterforska min källa. Det är obehagligt, säger journalisten till Sydsvenskan.

2002 försvann en 18-årig kvinna från sitt hem i Malmö. Ett år senare hittades hon död. Enligt uppgifter till Sydsvenskan hade journalisten, innan det var känt att kvinnan var död, fått information om att hon mördats och vem gärningsmannen var.

Journalisten bekräftar att han fått uppgifterna av en anonym tipsare. Uppgifterna publicerades aldrig, journalisten hörde i ett tidigt skede av sig till polisen som förhörde honom. Polis och åklagare tror att han kan ha mer att berätta och har gjort upprepade försök att göra nya förhör med honom. Journalisten har dock inte velat ställa upp på det.

Åklagare Mats Svensson har därför kallat journalisten till så kallad bevisupptagning i domstol under pågående förundersökning. På måndag uppmanas journalisten att avlägga vittnesed för att han ska kunna dömas för mened om han inte berättar allt han vet och vilka uppgifter han fått och på vilket sätt.

Journalisten säger till Sydsvenskan att han tycker att det känns obehagligt och frågar sig hur uppgiftslämnare i framtiden ska våga höra av sig till honom ”när åklagare drar en inför domstol för att försöka avslöja dem?”.

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

Sydsvenskan

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.