Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Journalist får sju års fängelse för utländska mediekontakter

Publicerad: 31 januari 2017, 12:21

Jonathan Lundqvist, ordförande i Reportrar utan gränser.

Den saudiske journalisten Nasir al-Majid döms till sju års fängelse för sin regimkritik samt för att han haft kontakt med utländska medier, däribland CNN.


Ämnen i artikeln:

CNNReportrar utan gränser

I mitten av januari i år greps Nasir al-Majid. Sedan dess har han, enligt press- och yttrandefrihetsorganisationen Reportrar utan gränser (RUG), inte haft någon kontakt med sin familj och under rättegången har han inte fått tillgång till någon advokat.

Förutom sju års fängelse döms han av domstolen i Riyadh till lika många års utreseförbud. De brott han påstås ha begått är olydighet mot myndigheter, deltagande i demonstrationer, regimkritiska åsikter samt för sina kontakter med korrespondenter från utländska medier som Reuters, AFP och CNN. Nasir al-Majid börjar avtjäna sitt fängelsestraff omedelbart.

Domen har fördömts av internationella RUG som kräver Nasir al-Majids frigivning. Enligt Jonathan Lundqvist, ordförande för svenska RUG, är Saudiarabien ett land där situationen för journalister under lång tid varit problematisk:

– Pressfriheten i Saudiarabien är katastrofal. Se bara på fallet med den saudiska bloggaren Raif Badawi. Ett typiskt exempel på vilken extremt hård inställning det saudiska samhället har till all form av kritik, säger Jonathan Lundqvist och fortsätter:

– Och tittar man på var Saudiarabien hamnat på RUG:s pressfrihetsindex de senaste åren så kan man se att det inte rört sig nämnvärt åt något håll utan att det under lång tid varit ett problematiskt land.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

CNNReportrar utan gränser

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev