Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Jönköpings-Posten livesänder sträckläsning

Publicerad: 23 oktober 2018, 09:44

Emilia Söelund och Sophia Magasanik på Hall Media sträckläser framför tv-kameran. Foto: Skärmdump från livesändningen på jp.se.

I dag maratonläser två journalister på Jönköpings-Postens kulturredaktion varsin Augustnominerad bok. Och de gör det framför en tv-kamera.


Ämnen i artikeln:

Jönköpings-Posten

Sedan halv tio-tiden i morse läser Hall Medias litteraturprofiler Emilia Söelund och Sophia Magasanik varsin bok i sofforna hemma hos onlinechefen Patricia Svensson.

– Vi ville hitta en miljö där de kunde sitta helt ostört utan telefoner som ringer eller människor som försöker få tag i dem. Så där sitter de tills böckerna är färdiglästa, säger Patricia Svensson.

Framför dem står en tv-kamera. Det hela är en del av det livesända experimentet #Augustutmaningen. Journalisterna, som står bakom Smålands litteraturpodd, har valt ut två romaner bland årets nomineringar till Augustpriset, vilka tillkännagavs i går kväll. Dessa ska Söelund och Magasanik läsa ut under tisdagen – utan att ta några längre pauser. Och sina mobiltelefoner får de inte röra.

– Tanken var att undersöka vad som händer med oss när vi läser en bok i en sittning, från pärm till pärm, utan påverkan av smartphones eller några som helst digitala devicer. Därtill är det naturligtvis ett litterärt arbete – Sophia och Emilia ska sedan dela med sig av sina intryck av de lästa böckerna, säger Patricia Svensson.

Syftet med #Augustutmaningen är att väcka ett samtal om vad den digitala utvecklingen innebär och vad det får för konsekvenser att vara ständigt uppkopplad.

– Vi kommer att följa upp experimentet med artiklar på vår kulturavdelning och hoppas ju kunna bidra till en bredare diskussion i vår läsekrets. Ingen här är emot digitala medier men reflektionen kring hur vi reagerar på och tänker kring att läsa en hel bok från pärm till pärm är intressant, utifrån att vi ju är ständigt uppkopplade normalt sett, säger Patricia Svensson.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Jönköpings-Posten

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev