Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Jonas Nordling tar över Dagens Arena: “En unik möjlighet”

Publicerad: 30 november 2018, 09:57

SJF:s nuvarande ordförande Jonas Nordling. Foto: Tor Johnsson

Jonas Nordling lämnar Journalistförbundet och tar över vänsterwebbtidningen Dagens Arena. Han vill använda lärdomar och idéer från tiden som fackboss i nya rollen.


Ämnen i artikeln:

SJFSvenska JournalistförbundetDagens Arena

Den 1 februari tar Jonas Nordling, nuvarande ordförande för Journalistförbundet, över chefredaktörskapet på Dagens Arena. Tidningen ges ut av Arenagruppen, en tankesmedja med vänsterperspektiv.

Det var Dagens Arena som uppvaktade Jonas Nordling med ett erbjudande om att ta över rollen som chefredaktör.

– De kom med ett erbjudande som var svårt att motstå, säger han.

I rollen som chefredaktör ingår även att vara nyhetschef och reporter.

– Den kombinationen känns nästan som det mest lockande. Jag har närt en längtan att ta mig tillbaka till hantverket, säger Jonas Nordling.

Jonas Nordling har varit aktiv i SJF i 10 år, och har varit förbundets ordförande sedan 2011.

– Jag vill pröva många idéer som jag burit med mig under tiden på SJF. Det är en unik möjlighet att omvandla teori till praktik, säger han.

Exakt vilka nya grepp som kommer testas vill Jonas Nordling inte gå in på.

– Det vore dumt att göra det eftersom jag nu ska införa det i verksamheten. Men jag kan säga att jag har en hel kappsäck med idéer som jag vill pröva med redaktionen. En del av dem kommer funka medan majoriteten säkert inte kommer att göra det. Så som det är med alla idéer.

Han har tidigare flaggat för att han kommer lämna SJF efter den nuvarande mandatperioden. Den är dock inte slut ännu, men exakt hur hans uppdrag på förbundet kommer att se ut framöver är upp till dess styrelse, säger han.

Innan han började på SJF jobbade han på SVT Nyheter och han har tidigare jobbat på Vår bostad och Bofast.

Att Dagens Arena är uttalade vänster menar Jonas Nordling inte kommer påverka hans arbete.

– Det stämmer att det finns en uttalad vänsterlinje på ledarsidan, men jag arbetsleder inte den. Jag kommer vara utgivare för hela Dagens Arena, men ledarsidan kommer det enbart handla om att de inte ska bryta mot någon grundlag. Jag kommer inte att ha ett politiskt uppdrag på Dagens Arena, säger han.

Jonas Nordling har, utöver att vara ordförande för SJF, även bloggat på Medievärlden. I dagsläget är det oklart hur det samarbetet kommer se ut framöver.

Lucas De Vivo

Reporter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News