Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Jonas Nordling: Ovärdig behandling av DN-medarbetare

Det sätt som dessa medarbetare har behandlats på kan inte vara acceptabelt för en modern arbetsgivare, skriver Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling.

Publicerad: 17 Oktober 2013, 04:46

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Dagens Nyheter

Med anledning av onsdagens artikel i tidningen Journalisten angående behandlingen av en utpekad grupp journalister på DN vill jag markera följande: Det sätt som dessa medarbetare har behandlats på kan inte vara acceptabelt för en modern arbetsgivare.

Mediebranschen slåss för närvarande för sin existens, och åratal av bristande utvecklingsarbete syns nu i hanteringar liknande den på DN. Det är en ovärdig behandling av lojala medarbetare, och som sätter fingret på en bärande fråga: Är detta en lösning som våra motparter vill se i framtiden? Ska medarbetare pekas ut som odugliga, förklara dem icke önskvärda och avlägsna dem från redaktionen?

Representanter för Medieföretagen gömmer sig i det här fallet bakom frasen Vi följer alltid lagen. Om så är fallet på DN återstår att se, men ska vi bygga gemensamt förtroende på arbetsplatser så måste måttstocken vara vidare än lagbokens. Inte minst för att hålla lagstiftningen borta från områden som arbetsmarknadens parter bör ta ansvar för. Allt annat riskerar att förlama utvecklingen, och sätta fokus på fel saker.

Om kvalifikationskraven förändras så bör det ske i en öppen och löpande dialog mellan klubb och arbetsgivare. Inte genom att runda lagar med frysboxar och återvändsgränder på det sätt som nu skett på DN.

Förhandlingarna på DN har präglats av en stor otålighet från företagets sida, och avslutats ensidigt innan de kan anses vara uttömda. Det är inte rätt väg att gå för en organisation som centralt förespråkar fler lokala uppgörelser. Därför är vi minst sagt oroade av Medieföretagens dubbla budskap.

I ett debattinlägg häromveckan påminde jag om det samhällskontrakt som varje ansvarsfull arbetsgivare bör ställa upp på. Men utvecklingen på DN har de senaste åren visat på oroväckande tendenser av rörelse mot ett helt annat håll. Och det är dessvärre svårt att se att Medieföretagen försökt bromsa denna utveckling.

Mycket tyder på att utvecklingsarbetet på svenska medieföretag inte kommer att lösa branschens strukturella problem den snaraste framtiden heller, och risken för ytterligare nedskärningar är därför ytterst hög. Om så blir fallet måste processen på DN tjäna som avskräckande exempel för alla inblandade.

Jonas Nordling, ordförande Journalistförbundet

Axel Andén

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Dagens Nyheter

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.