Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag01.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Jonas Lemberg fortsätter i egen regi

Publicerad: 25 Augusti 2008, 09:55

Jonas Lemberg slutade som projektledare för Årets Bild i protest mot PFK. Nu startar han en liknande tävling som döms ut av hans gamla uppdragsgivare. - Man måste skratta åt det, är hans egen kommentar.(Rättad)


Det kostar 10 dollar per bild att vara med i The Photo Award, men till skillnad från Årets Bild finns det en prissumma (på sammanlagt 30 000 dollar). Tävlingen finaniseras också med sponsorer och pengar kommer att doneras till utsatta människor i områden där vinnande bilder har tagits. Tanken är att bilderna ska bidra till förändring.

Kan man säga att du fortsätter med Årets bild i egen regi?

– Ja, förenklat är det så. Den stora skillnaden är att den är öppen för alla, även amatörer och utländska fotografer. Det här är Sveriges första stora, internationella fototävling.

Hur vet du att den blir stor?

– Haha, jag kanske överdriver, men det har varit ett jätteintresse, över 1000 besökare på sajten på fyra dagar. Med erfarenhet från Årets Bild är det jättemycket, där hade vi inte sådana siffror. Detta trots att vi inte gjort något för att marknadsföra den.

Vad tror du att det beror på?

– Ett stort intresse från Sveriges pressfotografer och många som är intresserade men inte har det som sin huvudsysselsättning. Det finns ett stort intresse för pressfotografi på communities och bloggar.

Kommer du använda de kanalerna i marknadsföringen?

– I ett senare steg kommer vi att kontakta bloggar och communities för att få ut information om tävlingen. Vi tror ju på den här tävlingen och vi tror att de bästa är att sprida den på det sättet. I det här fallet är det prissumman som är attraktiv.

Enligt PFK är det här en amatörtävling och en tävling i mängden, vad säger du om det?

– Att PFK:s ordförande går ut och säger att det är en tävling i mängden, man måste skratta åt det, eftersom alla tävlingar är det, även Årets Bild. Men att det skulle vara en amatörtävling, det är fel. Den är öppen för alla, men det innebär inte att det blir en lägre nivå.

Hur ska ni försäkra er om att det inte bara blir en massa glada amatörer som skickar in?

– Tävlingen inriktar sig väldigt mycket mot professionella fotografer, det är en väldigt kvalificerad jury. Vi kommer att gå ut till fotobyråer som Magnum och Seven och bjuda in dem till tävlingen, men det är samma villkor för alla. Få tävlingar har så här stora prissummor så det kommer förhoppningsvis att locka proffsen.

Vad har ni för mål för tävlingen?

– Vi har inte satt upp några mål och det är svårt att säga vad som är viktigast, antal bilder, eller kvalitén på bilderna. Men 5000 inskickade bilder är väl en målsättning.
Axel Håkansson

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.