Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Jonas Fors lämnar SF Studios

Publicerad: 10 juni 2016, 10:50

SF Studios

SF Studios hårt kritiserade vd Jonas Fors avgår med omedelbar verkan.


Vice vd:n Frida Westerberg går in som tillförordnad vd och rekryteringsprocessen för att hitta en ny vd inleds omedelbart, skriver Bonnier i ett pressmeddelande.

Ulrika Saxon, som är Bonnier AB representant i styrelsen, skriver i ett uttalande:

”Som huvudägare har vi från Bonniers sida kommit till slutsatsen att det inte längre finns förutsättningar för Jonas Fors att framgångsrikt leda SF Studios.

Under den senaste tiden har det riktats hård kritik mot SF Studios avseende bolagets interna kultur, särskilt avseende jämställdhet, dess representation under filmveckan i Cannes och gällande affärsmodellen i den egna produktionsverksamheten.

Vi tar kritiken på stort allvar. Gällande SF Studios kultur står två diametralt motsatta beskrivningar mot varandra, särskilt avseende jämställdhet. Å ena sidan har företaget 60 procent kvinnliga medarbetare, en jämn fördelning mellan kvinnor och män i ledningsgruppen, och kvinnor på ett flertal av de mest centrala posterna. Mot detta står anklagelser om sexism. För att få en faktabaserad bild av företagets arbetsmiljö så kommer vi uppdra åt en extern part att göra en grundlig undersökning bland SF Studios medarbetare.

SF Studios kommer även framåt att göra stora satsningar på svensk och nordisk film, och då är det nödvändigt att produktionsverksamheten har ekonomisk bärkraft. En förutsättning för att åstadkomma det är att SF Studios även framöver kan attrahera branschens skickligaste människor. För att lyckas med det krävs det både arbetsro i den egna organisationen och att man åtnjuter förtroende från andra aktörer i branschen.”

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev