Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Jonas Bonnier slutar som vd

Publicerad: 29 maj 2013, 04:19

Bonniers vd Jonas Bonnier slutar vid årsskiftet efter sex år på posten. Omsättningen har minskat varje år sedan 2009. UPPDATERAD


Ämnen i artikeln:

Jonas BonnierBonnier

Jonas Bonnier blev vice vd i Bonnier 2004 och vd 2008. Efter årsskiftet ska han bli styrelseordförande för Bonnier Corporation (De amerikanska tidskrifterna) med bas i USA.

Nu ska en efterträdare rekryteras.Efter sex år som vd för Bonnier-koncernen kliver Jonas Bonnier nu av. Han säger i pressmeddelandet att med 7,5 miljarder i tillgänglig likviditet känns det som rätt tillfälle att lämna över stafettpinnen.

Kanske skulle han hållit i den längre om inte företagen brottats med så stora problem. Jonas Bonnier sade när han tillträdde att han skulle dubbla företagets omsättning. Men den har minskat varje år sedan 2009. Och resultaten är långt ifrån den nivå de låg på innan Jonas Bonnier tog över.

Några goda affärer är han inte känd för. Men ett antal mindre lyckade. Tidskriftsaffären i USA kostade omkring 3 miljarder kronor och köpet av tv-bolaget Canal plus omkring 3,5 miljarder kronor.

Mycket har hänt sedan jag tillträdde som vd. Världen har genomgått en djup finanskris och mediemarknaden håller som bäst på att ställas om till en ny verklighet. Intresset för nyheter och underhållning är dock rekordstort och Bonnier har kommit en bra bit på väg i att ställa om koncernen för morgondagen. Med 7,5 miljarder kronor i tillgänglig likviditet är Bonniers finanser dessutom starka. För mig känns det som rätt tillfälle att lämna över stafettpinnen, säger Jonas Bonnier i ett pressmeddelande.

I en intervju med Expressen bedyrade Jeanette Bonnier att hon hade förtroende för Jonas Bonnier för bara någon vecka sedan. Nu ska hon och övriga i styrelsen hitta en ny vd.

Bonniers styrelseordförande Carl-Johan Bonnier: Under en period som kännetecknats av stora utmaningar för mediebranschen och för våra bolag har Jonas Bonnier gjort ett väldigt bra jobb. Inte minst föryngringen av ledningsteamet är en viktig insats för framtiden. Jonas Bonnier har också aktivt drivit på omställningen till digitala affärsmodeller. Det är dessutom glädjande att Bonnier AB idag faktiskt står finansiellt starkare än på mycket länge.

Nu börjar jakten på nästa vd

Ämnen i artikeln:

Jonas BonnierBonnier

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev