Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag27.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Johanna Lundberg ska skildra iransk damfotboll

Publicerad: 26 November 2015, 09:59

Årets Lars-Gunnar Björklunds-stipendiat, Johanna Lundberg, åker till Iran för att följa iransk damfotboll och skildra hur den påverkar iranska kvinnors självkänsla.


Det känns otroligt roligt att någon tror på ens projekt, säger en glad Johanna Lundberg när Medievärlden når henne på telefon.

Bildbyråns Johanna Lundberg brinner för sport och jämställdhetsfrågor och resan till Iran har hon velat göra länge. Men att hon skulle bli årets stipendiat hade hon inte förväntat sig:

Nej, verkligen inte. Jag skickade in och hoppades att någon annan också skulle tycka att den här resan var en bra idé.

Lars-Gunnar Björklunds stipendium är Svenska Sportjournalistförbundets och Svenska Spels stora utbildnings- och utvecklingsstipendium och det delas ut årligen. Stipendiesumman är 40 000 kronor och Johanna Lundberg får ta emot det på Idrottsgalan i Globen i januari.

Juryns motivering lyder:

”Mångfald är en viktig del av den svenska samhällsdebatten, och en viktig fråga också för Svenska Sportjournalistförbundet och Svenska Spel. Vi vill vara med och spegla den internationella idrottens strävan efter en mer inkluderande idrott.

Därför går Lars-Gunnar Björklunds stipendium 2015 till Johanna Lundberg, Bildbyrån, Stockholm, som valt att på plats i Iran försöka belysa hur fotbollen påverkar den iranska kvinnans självkänsla.

I sin roll som fotograf ska Johanna Lundberg under sin resa till Iran försöka söka svaret på vilken inverkan har idrotten för jämställdheten:

Iranska fotbollsförbundet vill på pappret gärna förklara att de kommit långt med jämställdhetsarbetet. Jag hoppas kunna ta reda på hur det verkligen ser ut. Och att komma tillbaka med någon slags insikt om hur idrotten påverkat de här kvinnornas självkänsla.

Tanken är att Johanna Lundberg ska åka ner under seriespelet efter årsskiftet och stanna i landet i två veckor.

Men det är inte helt enkelt att åka till Iran och fota. Men som det ser ut nu ska jag följa ett lag i den nationella ligan, vilket lag det blir kan jag inte säga än.

Övriga stipendier (20 000 kronor vardera):

Björn Oldeen, C More, Stockholm: NHL-kommentatorers vardag – förberedelser och match.

Simon Jakobsson, Norrbottens-Kuriren, Luleå: Hur jobbar Kanada och USA för att sätta Nordamerika på skidkartan?

Malin Wahlberg, Aftonbladet, Stockholm: NBA, NCAA och March Madness vad är skillnaden mellan basketligorna (spelet, spelarna, publiken, matcharrangemangen)?

Max Schüllerqvist, SVT, Stockholm: Islands otroliga resultat i EM-kvalet, hur är de möjliga?

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.