Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag09.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Jobben som försvinner i år

Publicerad: 7 Februari 2013, 08:06

Minst 100 redaktionella tjänster försvinner 2013, visar Medievärldens undersökning.


Det råder stor osäkerhet om vad 2013 kommer att innebära för dagstidningarna. Men tidningsledningarna delar en samsyn kring framtiden och vad som kommer att krävas, visar Medievärldens undersökning där drygt 50 dagstidningar ingår.

Nya lösningar, organisationsformer och erbjudanden måste fram, men det handlar också om avgångsvederlag, sparpaket och förhandlingar.

För de 19 dagstidningar som redan nu vet hur många som får gå under 2013 hamnar siffran på uppåt 100 tjänster. 30 tidningar vet inte hur resten av 2013 kommer att utvecklas.

Hos många ligger erbjudanden om avgångsvederlag. Hur många som kommer att nappa på dessa erbjudanden är för tidigt att säga. Hur konjunkturen utvecklas är också för tidigt att säga. Många verkställer nu beslut som togs under 2012.

Det är dock inte bara dyster läsning. Det finns en smygande entusiasm inför det nya. Metro, ÖP, Swepress, Skånskan och Dalarnas Tidningar är några exempel där man kommer att nyanställa för att ställa om mot mer rörlig bild, eller digital kompetens.

Utan konkurrens är det Expressen och Thomas Mattson som kommer med de mest positiva siffrorna. Under 2013 ökar han personalstyrkan med ett 30-tal tjänster på Expressen, GT och Kvällsposten.

Vi är i en omställningsfas och tillför ny kompetens för digitala medier skriver Thomas Mattsson. Han tillägger att han kommer att vara noga med kostnadskontrollen.

Så här svarade tidningarna på frågan: Hur blir det i år (kommer fler att försvinna, kommer ni att nyanställa? Nettoeffekt?

- Aftonbladet: Inga neddragningar planerade.
- Barometern: Vi minskar med 3-5 tjänster under 2013
- Blekinge Läns Tidning: Vi kommer att ta bort en tjänst av de gemensamma med Sydöstran.    
- Bohusläningen: Vill inte svara pga förhandlingar.
- Borås Tidning: Inga ändringar
- City Skåne: Inga förändringar
- Corren: Ytterligare fyra tjänster kommer att försvinna som en del av det sparpaket vi la hösten 2012.
- Dagens Industri: Förmodligen blir det plus minus noll, mycket handlar om att kompetensväxla utifrån bland annat de tekniska förändringar som sker.
- Dagens Nyheter: Säkert kommer någon rekrytering att göras. Säkert kommer några tjänster att försvinna eller inte ersättas
- Eskilstuna-Kuriren: Vet ej
- Expressen (GT, Kvällsposten): Vi ökar antalet journalister med cirka 30 tjänster, men kommer vara noga med att ha kostnadskontroll.
- Gotlands Media: Vi vet redan nu att redaktionella tjänsterna för de som idag arbetar med inläsning av taltidningen kommer att försvinna, pga av teknikskifte under hösten- detta är ett beslut från Taltidningsnämnden. För närvarande är det ca 2,5 tjänster som kommer att försvinna
- Göteborgs-Posten: Vet ej, beror på konjunkturen
- Hallands Nyheter: Personalminskningen genomförs nu, ny organisation från den 1 mars 2013. Vi räknar inte med någon ytterligare förändring
- Hallandsposten: Vill inte svara pga förhandlingar.
- Helsingborgs Dagblad: Inga förändringar
- Jönköpings-Posten: Vi gör en stor omorganisation där redigering samt vissa reportertjänser hamnar i en Hallpressgemensam organisation. Nettoeffekten är svår att precisera men rationaliseringar av redigering samt en fotograftjänst mindre torde innebära cirka 5 tjänster färre.
- Länstidningen Östersund: Erbjudande om avgångsvederlag finns, men vet inte hur många som nappar
- Metro: Vi utökar.
- Mittmedia: Vi minskar med 100 tjänster mellan 2013 och 2015.
- Nerikes Allehanda: Oförändrat
- Norra Halland: Oförändrat
- Norran: Inga pensionsavgångar ersätts/ett par redaktionella tjänster försvinner
- Norrköpings Tidningar: Besparingspaketet får full effekt den 1 oktober i år. Vi räknar inte med några nyanställningar.
- Norrtelje Tidning: Inga förändringar    
- Nya Lidköpings-Tidningen: Pensionsavgångar och de kommer att återbesättas.
- Piteå-Tidningen: Oförändrat, vad vi vet i dag.
- Skånemedia*: Vi genomför förändringen som förhandlades 2012
- Skånskan/Norra Skåne: Flera nedskärningar är på gång. Det rör sig om ett 10-tal tjänster varav övervägande delen är på Skånskan. Men vi räknar med att flytta över en del journalister till den tv-kanal vi startar i höst, och även nyanställa dit.
- Svenska Dagbladet: Viss, dock begränsad nyanställning utifrån de behov vi definierar.
- Swepress: 3 har tillkommit 2012. Någon ytterligare förstärkning blir det, kanske 1 eller 2 – om vi även räknar med annonsfinansierade produkter, typ Linköpings Tidning och Norrköpings Magazinet
- Sydsvenskan: Vi fortsätter förstås att se över vår organisation. Det är ett arbete som görs kontinuerligt. Att redaktionen är optimalt bemannad är en nyckel för framgång. Om vi blir fler eller färre är inte möjligt att förutspå. I nuläget finns inga planer på neddragningar.
- Sydöstran: Några nyanställningar är inte planerade.
- Södermanlands Nyheter: Fyra tjänster kommer att försvinna.
- TTELA: Vi har nyligen beslutat om att 9 personer slutar med frivilliga avgångsvederlag, varav ungefär 3 tjänster föreslås återbesättas. Nettoeffekt -6 tjänster.
- Upsala Nya Tidning: Vi förhandlar just nu med SJF om ett sparpaket som aviserades i höstas, därför kan vi inte svara på frågan.
- VLT: Inga sådana planer.
- Värmlands Folkblad: Vi tog beslut om ett sparpaket 2012 som genomförs i år.
- Västgöta-Tidningar: Omöjligt att svara på i dagsläget, då vi har inlett en förhandling inom hela Hallpressen som gäller projektet Hallpressen 3.0.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.