Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

lördag08.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

JO-kritik mot långsam handläggning

Publicerad: 30 juni 2009, 09:55

Justitieombudsmannen riktar kritik mot ett kommunalt bolag i Norrköping för att det dröjde mer än en månad innan journalisten Britt-Marie Citron fick ta del av de handlingar hon begärt.


Det gäller bolaget Etablering Norrköping. Britt-Marie Citron skriver i sin JO-anmälan att hon i en dryg månads tid försökt få kopior av bolagets resultaträkningar på kontonivå för 2005-2007, avtal om vd:s lön mm.

Efter en månad fick hon kontakt med bolagets vd som svarade att han och bolagets övriga anställda hade semester och att det därför skulle vara omöjligt för henne att få handlingarna förrän om ytterligare två veckor.

JO skriver i sitt beslut att visst dröjsmål är acceptabelt, men att det inte får handla om mer än några dagar. JO anser därför att bolaget brustit i sin handläggning.

I ett remissyttrande framför Etablering Norrköping att ett alternativ till att försöka tillgodose Britt-Marie Citrons begäran hade varit avvisa framställningen med hänvisning till sekretess. Något som enligt JO inte får förekomma.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.