Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag26.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

JO inleder granskning av UD

Publicerad: 28 November 2016, 08:58

Dagens Nyheter JO-anmälde utrikesdepartementet efter att tidningen upplevt brister i diarieföringen och allt för långa handläggningstider. Nu har JO beslutat att granska departementet. UPPDATERAD


Ämnen i artikeln:

Dagens Nyheter

I fredags beslutade justitieombudsmannen (JO) att inleda en utredning mot bakgrund av DN:s anmälan, rapporterar Nyhetsbyrån Siren. JO vill se ett redogörande av handläggningen och myndighetens bedömning och rutiner av denna. Vidare kräver JO svar på vilka riktlinjer som departementet och Regeringskansliet i stort arbetar efter.

Problemet uppdagades i samband med att DN anmälde brister i hanteringen av offentlighetsprincipen som skett när en av tidningens reportrar krävde att få ta del av handlingar kring UD:s kampanj för en svensk plats i FN:s säkerhetsråd. Reportern fick ut totalt elva e-postloggfiler först fem månader efter att han begärt ut handlingarna.

Sofia Karlberg, gruppchef på UD:s presstjänst, berättar att hon känner till DN:s JO-anmälan men att JO ännu inte kontaktat departementet. I ett mejl kommenterar hon kritiken:

”Vi tar givetvis hänsyn till tryckfrihetsförordningens regler om skyndsamhet när vi hanterar förfrågningar om allmänna handlingar. Samtidigt måste vi sekretesspröva uppgift för uppgift. För att ge en bild av omfattningen av begäran från DN så rör det sig om information om sammanlagt 74 000 mejl där varje uppgift i loggen sekretessprövas för sig. DN har fått en delleverans på cirka 2 700 poster, och för resterande 71 300 poster fortsätter nu prövningen.

I arbetstid uppskattas ärendet att ta ungefär 1,5 års omräknat till att en person skulle sköta det. Förfrågningar om att få ta del av allmänna handlingar är arbetsuppgifter som ska hanteras skyndsamt och gå före annan verksamhet, och vi tillsätter extra resurser vid arbetstoppar.”

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Dagens Nyheter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.