Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag26.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

JO granskar Migrationsverkets offentlighetstrots

Publicerad: 27 April 2007, 07:19

Journalisten Anders R Olsson och produktionsbolaget Laika har JO-anmält Migrationsverket för att det konsekvent vägrat lämna ut uppgifter om personer som sökt uppehållstillstånd. Justitieombudsmannen har beslutat att starta en utredning.


Anders R Olsson är en av Sveriges ledande undersökande journalister. Han anlitades av Laika Film&Television i juni i fjol för att få ut handlingar från Migrationsverket/Invandrarverket.
Laika höll på med ett reportage åt SVT om behandlingen av asylsökande från gamla Jugoslavien.

Migrationsverket har vägrat lämna ut uppgifterna. Det har lett till två rättsprocesser. I januari beslöt Kammarrätten i Jönköping att Migrationsverket ska lämna ut handlingarna på det sätt Anders R Olsson och Laika begärt.

I mars JO-anmälde Anders R Olsson Migrationsverket för deras handläggning, som han i delar kallar ”grundlagstrots”. Han beskriver hur verket inte svarar eller krånglar, hur man genom att tvinga fram rättsprocesser förhindrar att informationen kommer ut. ”Under denna tid har jag aldrig stött på en myndighet som så hårdnackat och under så lång tid vägrat följa tydligt formulerade regler i TF och sekretesslagen.”

Nu har JO vänt sig till Migrationsverket och begär svar, särskilt om den ”formella handläggningen av de aktuella framställningarna”. Verket har till 14 juni på sig att svara.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.