Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag30.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

JK utreder inte förtalsanmälan mot Nyheter24

Publicerad: 20 September 2011, 11:55

Webbtidningen anmäldes av en SD-politiker som utpekats som terroristanhängare.


Ämnen i artikeln:

SDNyheter24JK

I artikeln ”Breivik-anhängare får sitta kvar som näm[n]deman” konstateras att Sverigedemokraten Erik Hellsborn får sitta kvar som nämndeman i migrationsdomstolen i Göteborg, trots att han uttryckt främlingsfientliga åsikter. På sin blogg hade han implicerat att terrordåden i Norge var mångkulturens fel.

Det är inte det faktamässigt korrekta artikelinnehållet som Hellsborn reagerat på, utan att han pekas ut som ”anhängare” till den norske terroristen Anders Behring Breivik.

Men Justitiekanslern kommer inte att inleda en förundersökning. I sin bedömning konstaterar JK:

Brottet förtal får enligt 5 kap. 5 § första stycket brottsbalken inte åtalas av någon annan än målsäganden, dvs. den som har blivit utsatt för förtalet (enskilt åtal). Om målsäganden, med ett här inte aktuellt undantag, har angett brottet till åtal får dock detta åtalas av åklagare om åtal av särskilda skäl anses påkallat från allmän synpunkt (allmänt åtal). Av förarbetena till bestämmelsen framgår att allmänt åtal är avsett att förekomma endast i undantagsfall.

Oavsett om det i detta fall skulle föreligga ett förtalsbrott eller inte, finns inte sådana särskilda skäl som motiverar ett ingripande genom allmänt åtal. Förundersökning ska därför inte inledas.

Webbtidningen Nyheter24 har ett utgivningsbevis och omfattas därmed av yttrandefrihetsgrundlagen, YGL.

Ämnen i artikeln:

SDNyheter24JK

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.