Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag22.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

JK utreder brott mot anonymitetsskyddet

Publicerad: 5 November 2008, 20:48

Norra Skånes ansvariga utgivare Mimmi Karlsson-Bernfalk riskerar att fällas för brott mot uppgiftslämnares rätt till anonymitet. Justitiekanslern inleder en förundersökning på grund av Nils-Eric Hennix anmälan mot tidningen.


Ämnen i artikeln:

JKNorra Skåne

I våras skrev Norra Skåne vid flera tillfällen om Nils-Eric Hennix och det medborgargarde han var på väg att bilda.

Tidningen fick uppslaget när Nils-Eric Hennix lämnade in en anonym annons där han efterlyste personer som kastat in en bomb på hans tomt. Mot löfte att vara anonym ställde han upp på flera intervjuer med tidningens medarbetare.

I en första artikel var han anonym, i en andra, dagen efter presenterades han som ”högerextrem nationalist”.

Mimmi Karlsson-Bernfalk har förklarat sitt beslut att namnge i en krönika och i polemik i tidningen med Nils-Eric Hennix. Hon skriver bland annat att tidningen fått tips om hans bakgrund som före detta partiledare i nationaldemokraterna och att det motiverar publicering.

Justitiekanslern gör bedömningen att Nils-Eric Hennix var uppgiftslämnare i lagens mening och att han hade rätt till anonymitet. Uppgifterna om medborgargardet kom från honom. Därför inleds förundersökning.

Straffet för brott mot tystnadsplikten kopplad till meddelarfriheten är böter eller fängelse i högst ett år.

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

JKNorra Skåne

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.