Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag18.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

JK undersöker inte satirisk seriestripp

Publicerad: 6 November 2007, 13:33

Justitiekanslern kommer inte att inleda förundersökning av den tecknade seriestripp, elvis, som publicerades i Metro Skåne den 16 oktober i år. Det är fråga om en satirisk serie i fabelns form, skriver JK.


En anmälare hade vänt sig till JK  för att seriestrippen framställt Afrika och afrikaner som fulla av sjukdom och mindre värda.

En sköldpadda i serien uttalar bara negativa omdömen om Afrika och afrikaner medan en apa ställer sig avvaktande och frågande inför det sköldpaddan säger.

Serien är en satir, konstaterar JK, och i satirens natur ligger att den inte kan vara helt igenom tydlig, då förlorar den sin effekt. I serien har djuren mänskliga drag och karaktärsdrag som renodlar och gör ett visst synsätt tydligt, skriver JK, som vid en sammanvägning inte kan se att serien går utöver vad som får anses tillåtet enligt tryckfrihetsrättsliga regler.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.