Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

JK tar över undersökning om olovlig underrättelseverksamhet

Publicerad: 24 Augusti 2009, 07:38

Justitiekanslern (JK) tar över en förundersökning som inletts mot en man som misstänks för olovlig underrättelseverksamhet. Mannen häktades den 5 juni av Stockholms tingsrätt.


Ämnen i artikeln:

JK

Den häktade hävdar att han lämnat de aktuella uppgifterna till en journalist för att publiceras i en tryckt skrift utanför Sverige.

JK konstaterar att det inte är säkert att ärendet är ett tryckfrihetsmål, men att det i nuläget ska behandlas som ett sådant. Därför anser JK att han bör överta den inledda förundersökningen.

Enligt tryckfrihetsförordningen gäller meddelarfrihet för meddelande eller anskaffande av uppgifter som är avsedda att offentliggöras i tryckta skrifter som inte ges ut i Sverige. Meddelarfrihet gäller emellertid inte om meddelandet innefattar brott mot rikets säkerhet, till exempel olovlig underrättelseverksamhet.

Det gäller olika regler för meddelare och anskaffare. Om det
är fråga om brott som begås av en meddelare ska målet handläggas som ett tryckfrihetsmål. Samma rättsliga procedur gäller för ett brott begånget av en anskaffare, men bara om det är uppenbart att anskaffandet har skett för offentliggörande.

Enligt JK:s bedömning bör utgångspunkten för närvarande vara
att den misstänkte har meddelat uppgifterna till en journalist för offentliggörande.

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

JK

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.