Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

JK: Satir inte hot

Publicerad: 30 Juni 2011, 06:58

Svenska Dagbladets ledarskribent Per Gudmundson hade anmält serietidskriften Galago för olaga hot för kravet "Skjut Per Gudmundson". (Uppdaterad)


Ämnen i artikeln:

JK

I en kolumn i tidskriften attackeras den sittande regeringen. Kolumnen avslutas med: ”Våra krav är följande: Kväv den fria pressrösten. terroristförklara Timbro. lnför straffskatt på artikelkommentarer. Avsätt kulturministern. Skjut Per Gudmundson.”

Kolumnen är undertecknad av ”Sveriges satirikers centralorganisation”

I sin anmälan skriver Per Gudmundson att han uppfattar att hotet var allvarligt menat.

JK inleder ingen förundersökning med motiveringen att det rör sig om satir: ”Den anmälda krönikan är uppenbarligen avsedd att utgöra satir. Det ligger i satirens natur att dess uttryck ofta är obehagliga och ibland stötande, något som kan fordras för att satiren ska ha avsedd effekt. Formuleringarna är visserligen tillspetsade men kan inte uppfattas som allvarligt menade utan mer som ett polemiskt inlägg i en pågående debatt. Enligt Justitiekanslerns mening kan uttalandena inte anses ägnade att framkalla allvarlig fruktan hos den hotade och utgör därför inte olaga hot. Krönikan kan inte heller anses innefatta något annat tryckfrihetsbrott.”

Svenska Dagbladets redaktionschef Martin Jönsson har bloggat om att JK inte tar hotet på allvar: ”Både SvD som företag/arbetsgivare och tryckfrihetsexperten Lars Viklund, som vi konsulterat i ärendet, ställer sig mycket frågande till att JK så lättvindigt avfärdar anmälan, utan att väcka åtal”, skriver han bland annat.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

JK

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.