Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

JK:s besked om Kraghs förtalsanmälan kan komma på tisdag

Publicerad: 15 maj 2019, 11:15

Martin Kragh. Foto: Press.

I går lämnade forskaren Martin Kragh in en förtalsanmälan mot Aftonbladet. Tidigast på tisdag kan Justitiekansler Mari Heidenborgs besked om huruvida det ska tillsättas en utredning eller inte komma.


Ämnen i artikeln:

JK

Martin Kraghs anmälan mot Aftonbladet inkom under gårdagskvällen till Justitiekanslern (JK), något som Sveriges Radio var först med att berätta om. Martin Kragh, som är chef för Rysslands- och Eurasienprogrammet vid Utrikespolitiska institutet och docent vid Uppsala universitet, menar att Aftonbladet har förtalat honom i tre artiklar. Nu är det upp till JK att ta ställning till om en utredning ska titta på ifall publiceringarna utgör förtal eller inte.

Martin Kragh skriver i sin anmälan:

”I en serie artiklar har Aftonbladet riktat en rad mycket allvarliga anklagelser mot mig som person och forskare”.

Och vidare:

”Aftonbladets anklagelser har åsamkat mig och mina arbetsgivare, Utrikespolitiska institutet och Uppsala universitet, stor skada”

Han menar även att uppgifterna fått spridning till en stor publik då Aftonbladet har en stor räckvidd.

Nu ska ärendet alltså behandlas av Justitiekansler Mari Heidenborg, som ännu inte hunnit sätta sig in i ärendet.

– Än så länge vet jag inte mer än att den kommit in. Det är en handläggare som jobbar med den i dag och vi ska he en sittning på måndag. Framåt tisdag vet vi mer, säger hon.

Det betyder att ett beslut om JK lägger ned ärendet eller om det blir en förundersökning kommer tidigast på tisdag, säger JK Mari Heidenborg.

I sin anmälan skriver Martin Kragh att ärendet är brådskande då preskriptionstiden snart löper ut. Ett förtalsärende som publicerats i en tidning har sex månaders preskriptionstid, och då den senaste av artiklarna som nu anmälts publicerades den 21 februari i år innebär det att händelserna i den tryckta tidningen är preskriberade i slutet av augusti. Artiklarna ligger dock kvar på Aftonbladets sajt, och där räknas preskriptionstiden från senaste dagen som de låg uppe.

Lucas De Vivo

Reporter

Ämnen i artikeln:

JK

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.