Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

JK överklagar friande dom mot GP-journalister

Publicerad: 7 Oktober 2013, 12:47

JK överklagar den friande domen mot tre GP-journalister som anklagas för brott mot tystnadsplikten.


Ämnen i artikeln:

JKGöteborgs-Posten

Tingsrätten friade de tre journalisterna som var åtalade för brott mot tystnadsplikten sedan en kvinna som berättat om en våldtäkt anmält dem. Enligt henne innebar publiceringen ett utpekade som hon inte givit sitt samtycke till.

JK överklagar nu domen till hovrätten, och skriver att det måste ”ställas oerhört stora krav på att den som ansvarar för att upprätthålla anonymitetsskyddet tillser att uppgiftslämnarens inställning klarläggs innan det kan godtas att meddelarens identitet på något sätt röjs. Det kan inte accepteras att oklarheter i den frågan får gå ut över meddelaren. Man kan inte heller godta en ordning där anonymitet inte som utgångspunkt är ett absolut begrepp”.

JK för också ett resonemang kring att även om anonymitet inte ”som utgångspunkt är ett absolut begrepp” borde de tilltalade i så fall ha klarlagt exakt hur långt önskemålet om anonymitet sträckte sig. ”Om målsäganden uppgav att hon inte ville bli igenkänd av ‘mannen på gatan’ och att ‘hennes närmaste’ redan kände till vad hon hade råkat ut för innebar det i så fall att hon godtog att t.ex. arbetskamrater, grannar, gamla pojkvänner och kassörskan i den lokala livsmedelsbutiken skulle kunna identifiera henne som uppgiftslämnare? Först när detta klarlagts skulle det ha varit möjligt att bedöma om det sammantagna resultatet av bild och artikel, som dessa slutligen kom att utformas vid publiceringen, levde upp till målsägandens rätt till anonymitet.”, skriver JK i sin överklagan.

Granskning av våldtäktsdom frias

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

JKGöteborgs-Posten

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.