Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

JK om utredningarna mot Nordfront: Har kommit fler anmälningar

Publicerad: 6 februari 2019, 06:32

Mari Heidenborg, Justitiekansler. Foto: Press.

Justitiekanslern har de senaste veckorna inlett tre olika förundersökningar mot den nazistiska sajten Nordfront. Men det ska inte tolkas som en mer aktiv hållning från myndigheten, säger JK Mari Hedienborg.


Ämnen i artikeln:

JK

Nazistiska Nordfronts olika utgivare har vid flertalet tillfällen dömts för hets mot folkgrupp. Nu utreds sajten återigen för flera fall. Det började med nio artiklar om klistermärkesuppsättning som kan utgöra hets mot folkgrupp då bilder på klistermärkena innehållit bilder som anses kunna utgöra ett brott. Därefter handlade det om ett bokomslag med en svastika på och under måndagen inleddes en förundersökning om en t-shirt med en nazistisk frontfigur på.

Justitiekanslern Mari Heidenborg säger att det är en slump att de tre förundersökningarna startats med så kort varsel.

– Det har kommit anmälningar om vad som lagts ut på sajten som vi har ansett att det finns anledning att inleda en förundersökning kring. Så det är inget särskilt att det är tre just nu, utan vi har en del pågående förundersökningar mot Nordfront, säger hon.

I samband med det uppmärksammade åtalet mot de 16 utgivare som publicerat en historia om en busschaufför som visat en porrfilm, som visade sig vara felaktig, menade flera bedömare att det var ett tecken på en mer aktiv hållning från JKs sida. Är det här att tolka som en del i det?

– Nej, det har inget med en mer aktiv hållning att göra. Den här hållningen mot Nordfront har JK haft en längre tid. Vi hade exempelvis ett ganska stort åtal mot dem förra året, säger hon.

Kan det bli fler utredningar mot sajten den närmsta tiden?

– Det vågar jag inte svara på. Vi har en anmälan som vi nu ska titta på. Om det leder till en förundersökningen eller inte – det vet jag inte. Vi gör en granskning på varje anmälan för att se om det är något som kan tänkas utgöra hets mot folkgrupp. Vi får fortlöpande anmälningar mot Nordfront så det är ett pågående arbete, säger hon.

Lucas De Vivo

Reporter

Ämnen i artikeln:

JK

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.