Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

JK om Medieutredningen

Publicerad: 22 mars 2017, 08:17

Justitiekansler Anna Skarhed.

I sitt remissvar om Medieutredningens slutbetänkande skriver justitiekansler (JK) Anna Skarhed att det finns flera utmaningar med utredningens förslag om ett nytt mediestöd. Samtidigt är JK positiv till kravet på en ansvarig utgivare.


Ämnen i artikeln:

MedieutredningenJK

Medieutredningens förslag att det nya mediestödet (det tidigare presstödet) ska tilldelas nyhetsmedier ”som präglas av principen om alla människors lika värde och den enskilda människans frihet och värdighet” står inte i strid med grundlagarna, konstaterar JK. Men att bedöma vad som anses vara en demokratisk värdegrund är inte helt oproblematiskt – utan innebär svåra gränsdragningar.

JK kommenterar också Medieutredningens förslag om en ny mediestödsnämnd vilken ska hantera det nya mediestödet. Enligt förslaget ska nämndens beslut inte kunna överklagas, vilket JK ser risker med. Bland annat anser JK att det kan innebära att den politik som råder prövningstillfället blir avgörande för bedömningen.

”Det föreslagna mediestödet lämnar ett stort utrymme för mediestödsnämnden att göra skönsmässiga bedömningar både över vilka aktörer som ska få stöd och hur stödet ska fördelas”, skriver JK, som anser att frågan om nämndens beslut ska kunna överklagas bör utredas närmare.

Läs också: Så tycker TU om Medieutredningen

Läs också: Så tycker SJF om Medieutredningen

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

MedieutredningenJK

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News