Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag23.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

JK: Lagstifta mot grov kränkning av privatlivet

Publicerad: 10 April 2006, 09:37

Justitiekansler Göran Lambertz vill införa en lag om förbud mot oförsvarlig och grov kränkning av privatlivet. Ett sådant förbud saknas i Sverige, vilket uppmärksammats efter Caroline-domen i Europadomstolen.


Göran Lambertz motiverar sitt förslag dels med Caroline-domen och dels med att det är motiverat i sig; en allvarlig kränkning bör inte vara tillåten.
– Europadomstolen tolkar Europakonventionen så att man ska ha ett skydd för privatlivet, och det har vi inte, säger Göran Lambertz.
Men räcker det inte med självsaneringen? Om en sådan regel tillämpas med kraft?
– Det är en nyansskillnad i argumenteringen, att man kan avvakta med lagstiftning eftersom en sådan kränkning inte sker. Men den dagen det gör det och domstolen påtalar det, då krävs det en lag.
Har du något exempel?
– Ja, det finns ett fall som prövades av Högsta domstolen 1992. En man hade videofilmat ett samlag med sin dåvarande sambo utan att hon visste om det och hade sedan visat videon för arbetskamrater och andra. Då slog HD fast att det inte finns något förbud i svensk rätt mot att ta en sådan film, trots att den kan vara djupt integritetskränkande.
Men mannen dömdes ju ändå av HD?
– Det var för att det framstod som om kvinnan gått med på att bli filmad, det gav en nedsättande bild av henne och mannen gjorde sig då skyldig till förtal.
Detta exempel, liksom om han i dag lagt ut filmen på webben, är hämtat från området utanför de grundlagsskyddade medierna. Är det där du vill införa förbudet?
– Det kan man tänka sig, för det är där risken är störst. Men grov kränkning kan ske även i medierna och därmed bör lagen helst gälla även dem.
Kan ett sådant förbud leda till att medierna blir överdrivet försiktiga?
– Den risken finns. Medierna måste tänka på detta – vad är försvarligt och vad är grovt? Den risken ska man inte ignorera, men man kan minska den genom att ange tydliga exempel i förarbetena.
Finns det fler luckor i lagen, fler brott du vill täcka in?
– Inte som jag känner till i dag.
TORBJÖRN von KROGH

Justitiekanslerns förslag till formulering:
Den som utan att det är försvarligt grovt kränker någon annans privatliv skall utge skadestånd för kränkningen.*

Europakonventionen om mänskliga rättigheter, artikel 8:
Envar har rätt till respekt för sitt privat- och familjeliv, sitt hem och sin korrespondens.

*Formuleringen är ändrad 10 april.

Läs hela intervjun i nästa nummer av Pressens Tidning som kommer på torsdag, 13 april.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.