Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

JK lägger ned fler utredningar mot Nordfront

Publicerad: 2 april 2019, 10:21

Mari Heidenborg, Justitiekansler. Foto: Press.

Justitiekanslern har lagt ned fem förundersökningar mot nazistiska sajten Nordfront. Det efter att de tagit bort artiklarna som misstänktes utgöra hets mot folkgrupp. Fler förundersökningar mot sajten pågår.


Ämnen i artikeln:

JK

JK Mari Heidenborg har beslutat att lägga ned totalt fem olika förundersökningar, gällande ett flertal artiklar, mot Nordfront som misstänktes utgöra hets mot folkgrupp. Anledningen är att sajten tagit bort artiklarna i enighet med den nya grundlagen som började gälla vid nyår.

Den nya lagen gör gällande att en utgivare inte kan fällas för en publicering som är mer än ett år gammal om man väljer att avpublicera den inom 14 dagar. Syftet är att få bort den så kallade arvssynden, alltså att man är ansvarig för publiceringar som någon av en föregångare gjort och som ligger kvar på nätet, som funnits för publicister.

Redan tidigare har utredningar om hets mot folkgrupp mot den nazistiska sajten lagts ned, vilket Medievärlden rapporterat om.

JK Mari Heidenborg anser inte att den nya lagen lett till något merarbete för hennes myndighet.

– Vi kollar på alla anmälningar vi får in och kan ganska snabbt se om det är något som vi anser utgör hets mot folkgrupp. I så fall kan vi inleda förundersökning och skicka iväg en underrättelse till utgivaeen, säger hon.

Mari Heidenborg uppger för Medievärlden att det pågår fler förundersökningar mot Nordfront. I de fallen gäller det även artiklar som publicerats i nutid och där den ansvariga utgivaren inte har möjlighet att ta bort artiklarna för att undkomma eventuella rättsliga åtgärder.

Lucas De Vivo

Reporter

Ämnen i artikeln:

JK

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News