Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag17.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

JK: Lagen om olaga våldskildring fungerar inte

Publicerad: 13 December 2006, 14:36

En jury i Helsingborgs tingsrätt friade igår en leksakshandlare som distribuerat ett våldsdataspel, Postal 2. Åtalet gällde olaga våldsskildring. Justitiekanslern menar att rättstillämpningen och lagen inte fungerar längre - på grund av filmcensuren.


Vid rättegången i Helsingborg hänvisade försvaret till filmer som visats på bio, som Kill Bill 1 och The Punisher. Vad som fick juryn att fria vet man inte, eftersom utslaget aldrig motiveras. Men det är troligt att det som visas i film som passerat censuren spelar roll.
JK Göran Lambertz menar att rättsläget blivit konstigt.
– Det var inte oväntat att juryn friade, men det är fel. Följer man det som står i lagen ska spelet fällas.
Problemet är att det som gäller för filmcensuren får återverkning på andra områden. I lagen som reglerar filmcensuren talas om att filmerna ska vara ”förråande”, ett begrepp som inte finns i brottsbalken och Yttrandefrihetsgrundlagen, där olaga våldskildring handlar om utdraget våld mot person.
Därför är ett spel som Postal 2 brottsligt, enligt JK. Men frias.
I konsekvens med rättsläget, bör antingen YGL skärpas genom att man lägger till ”förråande” i brottsbeskrivningen, eller att brottet olaga våldsskildring slopas, menar Göran Lambertz.
– Det finns kanske någon annan väg, men det är upp till lagstiftaren att besluta om.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.