Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

JK kritiserar felaktig dom: ”Urholkar meddelarfriheten”

Publicerad: 5 Mars 2019, 06:42

Mari Heidenborg, Justitiekansler. Foto: Press.

JK riktar kritik mot en tingsrätt som dömt en visselblåsare. Frågan skulle varit ett tryckfrihetsmål och krävt en åklagare och domstol med tillstånd från JK, skriver Nyhetsbyrån Siren.


Ämnen i artikeln:

JK

En vikarie vid ett LSS-boende i Marks kommun slog larm om missförhållande. Vikarien slog larm genom att prata med två tidningar på orten. Tidningarna publicerade aldrig uppgifterna men personen förlorade ändå sitt jobb, skriver Nyhetsbyrån Siren.

Visselblåsaren blev sedan åtalad och dömd i tingsrätten för brott mot tystnadsplikten. Men den åtalade frikändes senare av hovrätten, då fallet inte skulle behandlas av det ordinära rättsväsendet – utan av en domstol och en åklagare som fått JK:s tillstånd att driva fall som berör tryckfriheten.

”Då tingsrätten inte varit behörig att ta upp målet och då allmän åklagare inte varit behörig att utan tillstånd från Justitiekanslern väcka åtal, ska tingsrättens dom undanröjas och åtalet avvisas”, skriver hovrätten i sitt beslut.

Även den åtalade påpekade detta under förhandlingarna i tingsrätten, men för döva öron, skriver Nyhetsbyrån Siren.

Nu kritiserar Justitiekanslern Mari Heidenborg tingsrätten för deras val att döma personen.

”Till följd av den felaktiga handläggningen har [personen] alltså dömts för brott, trots att åklagaren inte varit behörig att väcka åtal och domstolen inte varit behörig att ta upp målet”, skriver JK.

Hon varnar också för konsekvenserna av dylika misstag.

”[…] även oavsiktliga avvikelser från grundlagarna urholkar det konstitutionella värn för yttrande- och meddelarfriheten som är avsett att garanteras genom bland annat Justitiekanslerns exklusiva åtals och tillsynsbefogenheter”

Lucas De Vivo

Reporter

Ämnen i artikeln:

JK

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.