Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag19.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

JK kräver databasanmälan

Publicerad: 9 Maj 2011, 10:33

Under den senaste tiden har JK uppmärksammat flera medieföretag på att de inte anmält namnet på sajtens ansvarige utgivare till myndigheten för radio och tv.


Ämnen i artikeln:

JK

Massmediesajter har i de flesta fall (se faktaruta) ett automatiskt grundlagsskydd men är skyldiga att göra en databasanmälan. Det innebär att man registrerar namnet på webbplatsen och namnet på den ansvarige utgivaren hos myndigheten för radio och tv.

Under den senaste tiden har det dock visat sig att många sajter inte lämnat in någon databasanmälan. Skånska Dagbladets sajt skanskan.se fick härom veckan en tillsägelse av JK liksom Dagens Media vars chefredaktör polisanmälts för att de trots påminnelser inte lämnat in någon databasanmälan.

Men enligt JK Anna Skarhed är de två fallen rena sammanträffanden och inte en del i någon organiserad kontroll från JK:s sida.

Nej, det har vi inte resurser till. I de här fallen har vi lagt märke till att det inte gjorts någon databasanmälan i samband med att vi utrett andra saker. Då har vi valt att uppmärksamma sajterna på detta eftersom det är viktigt.

Daniel Kjellgren är byråchef på JK och säger att de uteblivna databasanmälningarna nästan uteslutande beror på att massmedieföretagen inte känt till sina skyldigheter.

De flesta skyndar sig att lämna in en anmälan när underrättar dem om att det saknas namn på webbplatsen och ansvarig utgivare. De viktiga är inte att jaga någon skyldig utan att se till att systemet fungerar, säger Daniel Kjellgren.

Varför är det så viktigt?

Det finns väldigt många situationer där det är otroligt viktigt att kunna få fram vem om är ansvarig utgivare. Det är ett viktigt verktyg som JK fått för att kunna hålla ordning.

mvredaktion

Utgivare för databas

Utgivningsbevis för sajten: Medieföretag som enbart finns på nätet måste skaffa utgivningsbevis för databasen.

Automatiskt grundlagsskydd: Medieföretag som redan har papperstidning eller sänder radio eller tv får automatiskt grundlagsskydd för sina sajter, men måste göra en databasanmälan.

Databasanmälan: En anmälan av att databasen finns med information om vem som äger den och vem som är ansvarig utgivare för den.

Ämnen i artikeln:

JK

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.