Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag09.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

JK: Kommunala chefer som hämnas ska kunna straffas

Publicerad: 4 juni 2009, 09:57

Den kommunala chef som straffar en medarbetare som använt sig av meddelarfriheten med repressalier, ska kunna straffas för det. Men det ska vara tydligt och klart vad som är repressalier, skriver Justitiekanslern i ett remissyttrande.


Det är förbjudet för en chef i det offentliga att söka efter källa till uppgifter om verksamheten som publicerats – och att hämnas på den som lämnat uppgifterna.

Men det är bara chefer i statlig tjänst som kan straffas om de bryter mot repressalieförbudet.

Det vill yttrandefrihetskommittén ändra på, så att också kommunala chefer kan straffas. Justitiekanslern håller med och stödjer att straff för brott mot repressalieförbudet förs in i TF och YGL.

JK och kommittén skiljer sig på en punkt. Kommittén vill att ”ringa” brott ska vara straffria, som tråkningar och liknande. JK anser att sådant inte ska betecknas som ”ingripanden”. Det som ska räknas som repressalier ska vara tydliga, konkreta åtgärder.

Dessutom betonar JK att för att det ska vara straffbara repressalier så ska det vara en chef eller någon annan som kan anses agerar för myndigheten som står för dem.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.