Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

JK kommer inte utreda Expressens artikel

Publicerad: 4 juli 2019, 10:24

Expressens artikel. Foto: Expressens fasad Janne Næss.

Justitiekanslern kommer inte utreda Michael Skråmos svärmors förtalsanmälan. Ett åtal mot Expressen är inte påkallat från allmän synpunkt, skriver JK i sitt beslut.


Ämnen i artikeln:

ExpressenJK

Under förra veckan anmälde den numera döde svenske IS-terroristen Michael Skråmos svärmor Expressen för förtal. Det efter en artikel om att hon åkt till Raqqa, där hennes namn och en bild på henne publicerats. Hon har skyddade uppgifter och ansåg att Expressen genom sin rapportering röjt dessa.

Anmälan gjordes till polisen, men skickades över till Justitiekanslern Mari Heidenborg, JK, då det är den enda instans som får väcka allmänt åtal i yttrandefrihetsbrott, såsom förtal.

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson sa i samband med att anmälan blev känd att han inte ansåg att granskningen varit över gränsen.

– Den som aktivt har argumenterat för IS, och dessutom har försökt rekrytera kvinnor till en terrorgrupp, får finna sig i en journalistisk granskning i offentligheten, sa han då.

Nu har JK beslutat att avskriva anmälan och inte gå vidare med en förundersökning.

”Uppgifterna i anmälan ger inte underlag för bedömningen att åtal är påkallat från allmän synpunkt. Förundersökning ska därför inte inledas”, skriver JK i sitt beslut.

Beslutet ska dock inte ses som ett ställningstagande i själva sakfrågan, skriver JK vidare.

”Detta beslut innebär inte något ställningstagande i frågan om ett förtalsbrott har begåtts och påverkar inte anmälarens möjlighet att själv väcka enskilt åtal”, skriver hon.

Lucas De Vivo

Reporter

Ämnen i artikeln:

ExpressenJK

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.