Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

JK friar spelannonserna i Riksdag&departement

Publicerad: 19 Januari 2009, 07:22

Tidningen Riksdag&departements chefredaktör Nils Funcke tog i fjol in två annonser från spelbolaget Ladbrokes. Justitiekanslern konstaterar nu att publiceringarna inte hör in under lotterilagen och att de inte är brottsliga ur tryckfrihetssynpunkt.


De två annonserna i R&D handlar om den svenska spelpolitiken och Nils Funcke sa vid publiceringarna att han inte tvekade eftersom det handlar om opinionsbildning.

De starka reaktionerna – lotterilagen är en mycket het potatis med rättsprocesser såväl i administrativa mål som brottmål.
Det retade en del riksdagsmän och publiceringen anmäldes till rikdagsstyrelsen och till lotteriinspektionen. En åsikt i anmälan är att namnet på spelbolaget Ladbrokes i sig innebär olagligt gynnande av spel.

Därför anmälde Nils Funcke publiceringarna till Justitiekanslern, som kommer fram till att de hör in under tryckfrihetsförordningen och att de inte är brottsliga:

”Anmälan gäller annonser som innehåller kommentarer till den svenska spelpolitiken och argumentation med anledning av att ett utredningsbetänkande har lagts fram som berör denna fråga. Syftet med annonserna synes vara att väcka debatt om den rättsliga regleringen kring anordnandet av lotterier och andra spel här i landet. Även om det är ett spelbolag som ligger bakom annonseringen kan annonserna med hänsyn till sitt innehåll inte endast bedömas utgöra reklam för detta bolag. Annonserna kan således inte sägas vara av utpräglat kommersiell natur utan får också anses ha inslag som närmast är av opinionsbildande slag.”

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.