onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

JK fortsätter förundersökning mot Aftonbladet

Publicerad: 17 januari 2017, 12:44

Justitiekansler Anna Skarhed.

I går rapporterades att JK:s förundersökning mot Aftonbladet är nedlagd. Men uppgifterna bygger på ett missförstånd: ”Då är det någon här som har gett en felaktig uppgift och då får vi be om ursäkt för det”, säger justitiekansler (JK) Anna Skarhed.

Ämnen i artikeln:

Aftonbladet

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


Aftonbladet skrev i går att JK beslutat att lägga ned den förundersökning mot Aftonbladet som inleddes i oktober vilken rörde brott mot YGL:s och TF:s bestämmelse om tystnadsplikt. Också Medievärlden rapporterade om uppgifterna, som senare visade sig vara felaktiga. På såväl Aftonbladet som hos JK rådde det stor förvirring under tisdagsförmiddagen.

Bakgrunden är att Sverigedemokraternas tidigare medarbetare ”Egor Putilov”, som i en granskning fick sin identitet röjd av Aftonbladet, lämnade in anmälningar mot Aftonbladet till JK i oktober förra året. Anledningen var att Aftonbladet, som tidigare publicerat en debattartikel under SD-medarbetaren pseudonym, senare avslöjade hans riktiga identitet i en granskning.

Efter att ha tagit ställning till Egor Putilovs anmälan beslutade JK i oktober att inleda en förundersökning mot Aftonbladet om brott mot YGL:s och TF:s bestämmelse om tystnadsplikt.

Aftonbladet skrev i går att den förundersökningen lades ned av JK den 3 november, vilket Medievärlden rapporterade om. Men senare skulle det alltså visa sig att uppgifterna inte stämde.

Beslutet från den 3 november om att inte inleda någon förundersökning gällde en senare inkommen anmälan, i vilken anmälaren begärde att JK ”dessutom ska utreda om det utgör brott mot yttrandefrihetsgrundlagarnas anonymitetsregler att Aftonbladet, oaktat påståendets sanningshalt, anklagar anmälaren för att ha skrivit en debattartikel i tidningen under namnet Tobias Lagerfeldt.”

Eftersom underlaget anmälan gällde var det samma som för första anmälan – även om frågeställningen skiljde sig åt – så valde man att lägga den i samma ärende, berättar justitiekansler Anna Skarhed för Medievärlden:

– Först fick vi alltså in en anmälan från den person som ansåg sig ha blivit drabbad. Den anmälan ledde till att JK inledde en förundersökning. Sedan kom det in ytterligare en anmälan som hamnade i samma ärende eftersom det gällde samma artiklar, säger Anna Skarhed och fortsätter:

– Men den andra anmälan ledde till ett beslut om att inte inleda någon förundersökning av det tekniska skälet att vi inte ansåg att det var rätt person som gjorde anmälan.

Men båda besluten, både oktober månads beslut om att inleda förundersökning samt det som fattades i november om att inte inleda någon förundersökning, har alltså samma diarienummer:

– Detta har varit förvirrande för många – även för vårt kansli.

Aftonbladet fick ut JK:s beslut om att inte inleda någon förundersökning i förra veckan. Tidningen tog då genom sin advokat kontakt med JK för att försäkra sig om det inte pågår någon utredning mot Aftonbladet, och fick då svaret att ärendet hos JK är avslutat.

– Då är det någon här som har gett en felaktig uppgift och då får vi be om ursäkt för det, säger Anna Skarhed.

För arbetet med att utreda grundfrågan, vilken gäller Aftonbladets ansvar i förhållande till sin publicering, har inte avslutats utan fortgår alltså:

– I vårt ärende nu har vi dels ett delbeslut om att inleda en förundersökning och den pågår alltjämt. Dels det andra beslutet från den 3 november som innebar att den senare anmälan inte ledde till någon ny eller kompletterande förundersökning.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev