Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

JK: Förhandsmoderering går inte att testa

Publicerad: 26 Februari 2014, 08:52

JK, och Myndigheten för radio och tv, anser att det inte går att bedöma om en sajt har förhandsmoderering eller inte.


Ämnen i artikeln:

JK

Så här skriver JK angående en blogg som anmälts för att ha oklara regler för sina kommentarer:

Enligt Myndigheten för radio och tv går det inte att göra något tillförlitligt ”tekniskt test” av om ett kommentarsfält är förhandsmodererat. Det kan nämligen, enligt myndigheten, se ut som att kommentarsfältet inte är förhandmodererat för den som lägger in kommentaren (kommentaren syns då direkt i kommentarsfältet för den som lägger in den), trots att den inte blir synlig/tillgänglig för övriga/allmänheten förrän efter det att den som driver sajten (förhandsmodererar) faktiskt godkänner kommentaren. Om man testar att själv lägga in en kommentar kan man alltså felaktigt få intrycket av att ett kommentarsfält inte är förhandsmodererat, trots att det i själva verket är det. Den metod som Myndigheten för radio och tv tillämpar är i stället att skicka ut kontrollfrågor och på så sätt inhämta information från tillhandahållarna om förhandsmoderering.

Myndigheterna anser alltså att den som har en sajt tillämpar den moderering den själv säger sig ha, vilket inte nödvändigtvis är samma sak som vad den faktiskt har.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

JK

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.