Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag27.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

JK fastslår Söderhamns-Kuriren begick inget brott

Publicerad: 19 Augusti 2015, 12:16

I beslutet framgår att tidningsredaktionen hade rätt att begära adressuppgifter av en insändarskribent.


Ärendet gäller en anmälan till JK där anmälaren ville reda ut huruvida företrädare för Söderhamns-Kuriren begått brott mot tystnadsplikten när de i samband med att anmälaren skrivit en anonym insändare begärde insändarskribentens adressuppgifter som villkor för få insändaren publicerad.

Justitiekanslern konstaterar i sitt beslut att Söderhamns-Kuriren inte bröt mot tystnadsplikten när de krävde att få veta adressen till anmälaren:

Den grundlagsskyddade rätten till anonymitet innebär bl.a. att den som medverkar vid utgivningen av en tryckt skrift inte får röja identiteten på någon som har lämnat uppgifter för publicering och som begärt att få vara anonym (se 3 kap. 3 § tryckfrihetsförordningen). Anonymitetsskyddet innefattar däremot inte någon ovillkorlig rätt att få anonymt lämnade uppgifter publicerade. Det står alltså en tidningsredaktion fritt att, som villkor för publicering av t.ex. insändare, kräva uppgift om insändarskribenternas identitet så länge dessa uppgifter inte röjs för någon utomstående.

JK konstaterar vidare att det inte finns något som tyder på att insändarskribenternas identitet skulle ha röjts av Söderhamns-Kuriren och inleder därför inte någon förundersökning.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.