Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag28.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

JK-anmäls för Wikipedia-plagiat

Publicerad: 10 November 2010, 09:03

En skribent på Wikipedia har anmält publiceringen av en motion skriven av fyra moderata riksdagsmän till Justitiekanslern, JK, efter att stora delar av hans artiklar använts rakt av och utan källhänvisning i en motion. (Uppdaterad/Korrigerad)


Enligt anmälaren som vill vara anonym och driver ärendet genom ett juridiskt ombud har de fyra moderata motionsförfattarna använt stora delar av hans artiklar i sin motion. Textsjoken har mer eller mindre kopierats och de interna hyperlänkarna har lämnats kvar i texten, något som enligt anmälan gör intrånget ännu mer uppenbart.

Wikipedia kan ses som ett jättelikt uppslagsverk där vem som helst kan använda sig av materialet gratis. Man måste dock följa den gällande licensen och vara noga med att ange varifrån man tagit materialet.

Eftersom motionärerna inte angett några uppgifter om varifrån materialet kommer menar det juridiska ombudet att wikipediaskribentens upphovsrätt kränkts både ekonomiskt och ideellt av den som publicerat motionen och kräver därför ett skadestånd på 5000 kronor.

Uppdaterad: Rasmus Fleischer har tidigare skrivit om motionen på bloggen Copyriot.

Så undviker du att göra fel när du citerar Wikipedia

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.