Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag10.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Jimmy Nordin har anmält att polisrapporten lämnades ut

Publicerad: 15 Augusti 2006, 07:07

Jimmy Nordin har anmält att polisrapporten om när han greps för fylla lämnades ut till tidningen Expressen. Det är Justitiekanslern som utreder om tjänstefel har begåtts.


Den 7 augusti, efter en misslyckad insats i EM, greps kulstötaren Jimmy Nordin berusad i Göteborg. Den 8 augusti publicerade Aftonbladet och Expressen faksimil på polisrapporten.
Nu har Jimmy Nordin anmält utlämnandet av rapporten som tjänstefel, brott mot sekretesslagen.
Uppgifter i en förundersökning är belagda med sekretess – om någon skulle lida personlig skada om de lämnades ut.
– Det ett brott om hela handlingen lämnas ut, men inte om man till exempel läser upp uppgifter ur den, säger Per Hultengård, Tidningsutgivarnas tryckfrihetsexpert.
I det här fallet är det odiskutabelt så att handlingen lämnats ut, även om några rader strukits över med filtpenna.
– Men det är viktigt att komma ihåg att meddelarskyddet gör att det råder tystnadsplikt om vem som lämnade ut handlingen. JK kan inte fråga tidningarnas medarbetare om det. Det krävs domstolsbeslut för att bryta igenom den sekretessen. Något sådant beslut har inte fattats sedan Åsheden-Holmér affären (utredningen efter Palme-mordet)
Aftonbladet och Expressen behandlade faksimilet olika. I Aftonbladet maskades beteckningen på polispatrullen och namnet på dess chef bort. Så inte i Expressen.
Anders  Ahlberg

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.