Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Jan Helin skrev Alex Schulmans avbön

Publicerad: 31 januari 2013, 07:20

Alex Schulman blev för provokativ för Aftonbladet och tvingades sluta blogga. Jan Helin skrev stora delar av hans sista, och mycket personliga, bloggpost. Det berättar Alex Schulman i senaste numret av tidningen Vi.


Ämnen i artikeln:

Jan HelinAlex Schulman

Bloggen Att vara Alex Schulman lockade många läsare till Aftonbladet. Men efter bara några månader fick ledningen nog med de elakheter som publicerades där. Alex Schulman kallades upp till ledningen och fick ett mycket tydligt besked:

Du måste stänga din blogg. Nu.

Det berättar Alex Schulman i en intervju med tidningen Vi. Där säger han också att den avslutande avbönen, där Alex Schulman tar avstånd från mycket han skrivit och till den har formats av bloggandet, i själva verket skrevs av Jan Helin. Då nyhetschef på Aftonbladet.

Det var Jan Helin som skrev inlägget, vilket är jävligt kul. Men då var det fruktansvärt. Jag färgade det lite, men åttio procent av det som alla tror är min egen personliga avbön är skrivet av Aftonbladets chefredaktör (då nyhetschef, reds anm), säger Alex Schulman till tidningen Vi.

Tonen i den sista bloggposten var mycket personlig:

Jag hatar alla hatarna där ute, men mest av allt hatar jag mig själv. Så har det känts på sistone. Låt oss vara ärliga mot varandra, jag och ni. Vi håller på att driva varandra in i något väldigt obehagligt.

Jan Helin bekräftar i ett mejl att det är korrekt.

Varför gjorde du det?

Alex är en extremt begåvad skribent och skarp iakttagare av samtid och mänskliga relationer. Han är en av få intressanta nutida stilister som kommer ur de nya medierna. Vid den här tiden var han blind för kraften i en plattform som Aftonbladet. Han slog inte längre uppåt. Jag kände ett ansvar att hjälpa honom ur ett hörn han målat in sig i på grund av en pensel jag försett honom med.

Har du ”spökskrivit” något mer?

Nej, aldrig åt Alex.

Ämnen i artikeln:

Jan HelinAlex Schulman

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.