Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Jan Helin leder SVT:s nya medieprogram

Publicerad: 28 maj 2018, 06:55

Programmet ”Fönster mot medievärlden” ska sändas på SVT Play med premiär idag. Programledare blir SVT:s programdirektör Jan Helin. UPPDATERAD MED SVAR


Ämnen i artikeln:

SVTJan Helin

”Den övergripande premissen är storslagen, programformatet är tämligen anspråkslöst”, skriver Jan Helin själv om det nya programmet där han ska vara värd och Eva Gylling redaktör. I programmet ska han diskutera mediefrågor med inbjudna gäster. Ambitionen är att skapa en ständigt pågående diskussion om medier och journalistik. ”Formatet är så enkelt att det mest liknar en podd”, skriver Jan Helin. Det för tankarna till den nedlagda mediepodden MattssonHelin.

– Nja, jag saknar att finnas i ett publicistiskt sammanhang där jag också kan publicera mi, men det här är framför allt ett led i att bli mer transparenta och att de här frågorna är viktiga.

Kommer ni att undvika heta frågor som begränsningar i public service?

– Nej, och de diskuterar jag ju också i andra sammanhang. Vi kommer att ha olika gäster med olika uppfattningar och det är också fritt fram för dem att ställa frågor till mig. Jag kommer alltid att svara i rollen som programdirektör för SVT, det är i den rollen jag är värd.

Det har kommit kritik mot första avsnittet att 50 minuter är för långt när det handlar om rörlig bild?

– Nu är de där igen och ska förkorta och snuttifiera.

– Vi ska sikta på 35–40 minuter i det här diskussionformatet, och det finns inget egenvärde i att göra det längre. Det behöver nog vara lite tightare i rörlig bild än i podd.

Att en programdirektör också är programledare tillhör inte vanligheterna. Så här skriver Jan Helin om den eventuella intressekonflikten:

”Ansvarig beställare för samhällsutbudet, Helena Olsson, har pekat på mig som värd för programmet. Och jag har tackat ja. Att sätta en programdirektör i den rollen är udda, en god regel är ju att en chef inte ska utöva inflytande över innehåll som berör en själv. Men jag menar att vi inte äventyrar den principen. Våra ansvarsutkrävande och granskande program ändras självklart inte på något sätt av detta. Jag kommer precis som i dag, och som jag alltid strävat efter i ansvarig ställning, att vara så tillgänglig som möjligt för kritiska frågor från ansvarsutkrävande program. Det här ska ses som ett komplement för de som är särskilt intresserade av utvecklingen kring journalistik och medier. Min förhoppning är att jag kan bidra till transparens och skapa en plats för ett samtal om journalistik och medier.”

Programmet börjar sändas idag och kommer att sändas en gång i vecka fram till sommaren. Om det blir lyckat kommer sändningarna att återupptas efter sommaren.

programmets sida på SVT Play ligger just nu en kort programförklaring.

UPPDATERAD 11.13: Nu finns det första avsnittet på SVT Play.

UPPDATERAD 15:15 Med svar från Jan Helin (se ovan)

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

SVTJan Helin

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.