Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag27.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Jan Helin: frågan varför bör ställas till de som inte namnger

Publicerad: 13 December 2010, 08:55

Att publicera namn och bild på självmordsbombaren var ett självklart beslut menar Aftonbladets chefredaktör Jan Helin. Han försvarar också publiceringen av en bild på den söndersprängde mannen.


Ämnen i artikeln:

Jan Helin

Ansiktet och den söndertrasade magen är pixlade på självmordsbombaren. Blodet blandas med snön på Drottninggatan i centrala Stockholm. En stark bild som Aftonbladets chefredaktör Jan Helin inte såg det som ett svårt beslut att publicera.

Vet du om de anhöriga var underrättade då?

Det var de så vitt jag känner till.

Varför körde ni inte namn och bild då?

Jag saknade överblick på läget. Dådet hade ostridigt ägt rum, men vem som låg där var ännu inte klarlagt.

Men det är det nu?

I ett sådant här läge är det vårt ansvar att vara så exakta som det bara går. Och att beskriva honom som 28-åringen är inte det. Sedan har hans identitet styrkts från flera oberoende håll. Dessutom har, enligt Le Figaro och AFP, en islamistisk grupp som tagit på sig dådet gått ut med hans namn.

I det här fallet är det snarare så att frågan varför ska ställas till de som inte publicerar menar Jan Helin. Han pekar också på att man på flera stora utländska medier tagit samma beslut som honom.

Aftonbladet.se har närmare 5,5 miljoner unika besökare per vecka. Många av dessa är barn. Som kan exponeras för den här bilden.

Det är upp till föräldrarna att hantera det. Men det finns delar av nyhetsförmedlingen som inte är barnvänlig, så är det.

Även Expressen publicerar i dag namn och bild på den som misstänks vara självmordsbombaren. Varför?

Händelsen betecknas som ett terroristbrott. Han är den första självmordsbombaren i Sverige. Han spränger sig själv i centrala Stockholm efter att ha skickat hotbrev till nyhetsbryån TT och Säpo. Han har utsatt oskyldiga för fara även om konsekvenserna var begränsade, svarar biträdande chefredaktör Per-Anders Broberg som fattade publiceringsbeslutet.

Vår uppgift är att begripliggöra händelsen, kartlägga och rapportera. Namn- och bildpublicering var i det här fallet ett enkelt beslut.

Ämnen i artikeln:

Jan Helin

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.