Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Jack Werner får Surfa lugnt-priset

Publicerad: 5 februari 2019, 12:14

Jack Werner. Fotograf: Kate Gabor.

Journalisten och föreläsaren Jack Werner får årets Surfa lugnt-pris på 25.000 kronor för sitt arbete med källkritik på internet.


Organisationen Surfa lugnts årliga pris går 2019 till Jack Werner. Han skriver och föreläser om frågor som rör källkritik och falska nyheter på internet. Vinnaren har utsetts av en jury efter en öppen nominering på organisationens hemsida.

Prislappen är på 25.000 svenska kronor och motiveringen lyder:

”Med till synes outsinlig energi och stor kunskap föreläser, författar, bloggar, poddar och twittrar Jack Werner – för ung som gammal – om några av vår tids viktigaste frågor: källkritik och hur vi handskas med felaktigheter på Internet. Genom att betona vikten av etik men också varna för moralpanik utgör han en betydande och balanserad motvikt i en annars ofta polariserad debatt om internets för- och nackdelar. Att Jack dessutom återkommande betonar att vuxnas roll i förhållande till barns farhågor och rädslor är att vara trygga och säkra, lugna och förstående, kort sagt: vuxna, gör honom till en mycket värdig mottagare av Surfa Lugnt-priset 2019”.

Juryn bestod av: Karin Nygårds, Johan Oljeqvist Fryshuset, Micael Dahlen Ekonomiprofessor, Carolina Malmerius Post- och telestyrelsen (PTS), PA Prabert mySafety och Ängla Eklund Institutet för Juridik och Internet samt förra årets vinnare av Surfa Lugnt-priset klass 9F på Östra grundskolani Huddinge.

Lucas De Vivo

Reporter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.