Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag01.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Italienska tv-frekvenserna – rena vilda västern

Publicerad: 27 Februari 2008, 13:19

Italien bryter mot EU-rätten och måste ändra lagen om tevens sändningsfrekvenser. Det är innehållet i en färsk dom från EG-domstolen. Om Italien inte ändrar lagen riskerar landet böter på 400000 euro - om dagen. Men någon riktig förändring vågar ingen tro på ändå.


De italienska tevekanalernas sändningsfrekvenser har orsakat många konflikter och debatter de senaste 20 åren. Nu har EU lagt sig i, och enligt domstolen i Luxembourg måste Italien ändra lagen.

Enligt den gällande medielagen i Italien får alla de som redan har frekvenser behålla dem, och det är bara de som får delta när de digitala sändningarna börjar. Detta trots att ingen officiell tilldelning av frekvenser någonsin skett i Italien, och de som använder dem i dag (främst statliga Rai, Berlusconis Mediaset och lokala kanaler) alltså ockuperat dem.

Det var detta som fick Francesco Di Stefano, ägare till den nya tevekanalen Europa 7, att stämma den italienska regeringen. Han har ingen möjlighet att komma in på marknaden trots att han har en koncession, eftersom det inte finns några lediga frekvenser kvar.

Den italienska regeringsrätten bad då EG-domstolen att uttala sig i frågan, och svaret är alltså att en italienska lagstiftningen bryter mot EU-rätten och att Europa 7 har rätt att få sändningsutrymme.

Men inte bara det: EU-kommissionen har redan öppnat en lagbrottsprocedur mot Italien för hur frekvenserna tilldelats, eller inte tilldelats rättare sagt. Regeringen skulle ha svarat senast i början av februari. Nu kommer kommissionen nästan säkert att dra Italien inför EG-domstol.

Om Italien förlorar målet, vilket ingen tvivlar på i dag, måste lagen ändras snarast. Annars riskerar Italien rejäla böter, på runt 400000 euro per dag. Trots det tror experterna knappast att något kommer att hända.

– Om Berlusconi vinner nyvalet, vilket han antagligen gör, kommer han troligen att stifta en lag som i teorin ger alla möjligheter att få sändningsfrekvenser. I praktiken är de lediga frekvenserna så dyra att ingen har råd att använda dem, vilket innebär att situationen förblir som i dag, förklarar journalisten och mediaexperten Marco Mele som följer frågan för en av Italiens största dagstidningar, Il Sole – 24 Ore.

– Om vänstern mot all förmodan skulle vinna valet blir det antagligen inte mycket bättre, eftersom de inte lyckats göra något åt problemet under sina 20 månader vid makten, trots att ett lagförslag tagits fram, konstaterar han.

Nu hänger allt på vad regeringsrätten kommer att besluta. Ingen tvivlar på att den kommer att ge Francesco Di Stefano rätt till skadestånd på mellan 800 miljoner och tre miljarder euro.

Frågan är om rätten vågar sticka ut hakan och kräva att den kommande regeringen måste ge honom frekvenser. I så fall ligger Berlusconis kanal Rete4 illa till, eftersom de sänder mot gällande lag. Kanalen fick dispens från Berlusconis regering 2003 för att kunna fortsätta sända, trots att konstitutionsdomstolen bestämt att kanalen inte längre fick gå via de vanliga frekvenserna utan måste ut på satellit.

– När kollegor frågar mig hur allt detta är möjligt, så brukar jag svara att det är för Italien inte är ett europeiskt land. Någon annan förklaring finns inte, säger Marco Mele och skrattar uppgivet.

Vad tror han kommer att hända med EU-processen?

– Någon typ av böter får Italien säkert, även om det är svårt att veta hur mycket.

Chefen för den italienska kontrollmyndigheten för mediasektorn, Corrado Calabrò, har öppet riktat sig till den kommande regering och sagt att lagen måste ändras. Han har kallat den nuvarande situationen för ”Vilda Västern-liknande”.
Kristina Wallin

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.