Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag22.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Israelisk stridsvagn dödade palestinsk journalist

Publicerad: 18 April 2008, 11:44

En palestinsk kameraman från Reuters dödades i onsdags av metallpilar från en israelisk stridsvagn, skriver Guardian idag. Han är den nionde journalisten som dödats på ockuperad mark sedan 2000.


Enligt Reuters visade röntgenbilder igår att dödsorsaken var flera långa metallpilar, kallade flechettes, som trängt in i Fadel Shanas bröst och ben. Flechettes är metallpilar som skjuts upp med en granat som exploderar över marken och sprids över ett stort område.

Fadel Shana, 23, filmade de israeliska stridsvagnarna när hans Reuters-jeep träffades. Både bilen och fotografens kläder var tydligt märkta som ”Press”.

En israelisk militär talesman har beklagat dödsfallet, men påpekar också att det rör sig om ett område där det pågår dagliga strider med beväpnade och farliga terroristgrupper, vilket gör det till ett farligt område att vistas i även för journalister.

Reuters vill ha en undersökning av vad som hänt. Chefredaktören David Schlesinger säger att ”Shanas fordon visade väldigt tydligt att han var en journalist i arbete. Vi måste jobba tillsammans för att kunna reda ut hur den här tragedin kunde få inträffa.”
Axel Håkansson

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.