Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Israelisk advokat i NY stämmer Aftonbladet på 53 miljoner

Publicerad: 28 Augusti 2009, 02:32

En israelisk advokat har i New York stämt Aftonbladet på ett belopp motsvarande 53 miljoner kronor för artikeln om organstölder.


Ämnen i artikeln:

Aftonbladet

Guy Ophir, som är verksam som advokat i Israel och har en adress i New York, lämnade enligt TT den 25 augusti in en stämningsansökan vid civilmålsavdelningen på New York State Supreme Court. I sin ansökan skriver Ophir att tidningen haft som uppsåt att förtala judar och israeler, inklusive honom själv, och att den därför bör kompensera honom ekonomiskt.

Artikeln har enligt Ophir ont uppsåt, den hetsar mot judar, israeler och den israeliska armén. Han riktar sig mot både mot Donald Boström och Aftonbladet.

Advokaten anser att en New York-domstol bör ha jurisdiktion över ärendet. Skälen är två: artikeln har funnits tillgänglig på Svenska kyrkan i New York och den sägs påstå att palestinska organ kan ha sålts i delstaten New York. Boström nämnder USA i sin text.

TT har kontaktat en amerikansk tryckfrihetsexpert, som menar att Guy Ophir inte har någon chans att få ärendet prövat i domstol. Enligt honom drar amerikansk rättspraxis  gränsen för förtal vid 25 personer.

Aftonbladet har 30 dagar på sig att bemöta stämningen.

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

Aftonbladet

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.