Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag01.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Islänningarna stänger Boston-tidning

Publicerad: 15 April 2008, 07:21

Isländska Baugur Group lägger ned sin gratistidning i USA, Boston NOW. För bara en vecka sedan sålde Baugur sin ägarandel i den danska Nyhedsavisen. Därmed är det inte mycket kvar av Baugurs storstilade medieplaner.


Boston NOW etablerades för ett år sedan och skulle bli grundstenen för ett internationellt gratistidnings-imperium i Baugur Groups regi. När Boston hade erövrats, skulle tio andra amerikanska storstäder bli marknader för nya isländska gratistidningar. Därefter skulle en rad europeiska länder, bland annat Sverige, erövras.

Men så blev det alltså inte. Nu har luften går ur den isländska medieballongen. BostonNOW lades ned på dagen, i måndags. Till skillnad från Nyhedsavisen, har Baugur inte lyckats skaffa köpare som ville överta den amerikanska gratistidningen. BostonNOW hade en upplaga på 119 000 exemplar.

I sista dagens utgåva skriver tidningens VD, Russel Pergament, bland annat:

– En tidnings död är en tråkig sak, men döden av en vibrerande, blomstrande tidning är mer än sorg och är något som vi aldrig hade förutsett. Denna tidning, inte ens ett år gammal, är på rätta spåret för vinst år tre, alldeles efter affärsplanen, så den ekonomiska nedgången nu är en besvikelse.

Enligt BostonNOW’s ansvarige utgivare, Michael Schroeder, är det turbulensen i den isländska ekonomin som ligger bakom stängningen av tidningen. Men sjunkande annonsintäkter, som följd av konjunkturnedgången i USA, har också bidragit till fallet.
Christer Källström

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.