Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag14.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Island toppar alltjämt RSF:s pressfrihetsindex

Publicerad: 1 november 2007, 11:56

Island ligger liksom förra året i topp, medan Eritrea hamnar på sista plats i Reportrar utan gränsers (RSF) senaste pressfrihetsindex. Sverige har flyttat upp en aning och ligger femma tillsammans med Belgien och Finland.


Norge delar förstaplatsen med Island, medan Estland och Slovakien delar tredje. Totalt finns 169 länder med på listan.

Att Eritrea gått om Nordkorea som det land i världen som är sämst på att sköta pressfrihet är enligt Reportrar utan gränser inget att förvånas över. Den privatägda pressen är bannlyst av president Issaias Afeworki och de få journalister som har vågat kritisera regimen har kastats i fängelse. Vi vet att fyra av dem också dött under fängelsetiden och vi fruktar att flera kommer att gå samma öde till mötes, skriver organisationen.

Även om rankningen av ländernas hållning till pressfrihet är en dyster läsning, finns det tecken som tyder på vissa förbättringar. Bland annat noterar Reportrar utan gränser att G8 länderna Frankrike, Italien, Japan, Kanada, Storbritannien, Tyskland och USA men inte Ryssland har bättrat sig och bland länderna kring Persiska viken finns det också tecken på förbättringar.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.