Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag19.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Is there a motivation fee?

Frågan om direkt ersättning, muta, för att skriva en artikel ställdes till en svensk affärsman för en tid sedan då han tipsade en redaktion. Så illa kan det vara i kontakterna mellan journalister och allmänhet i Riga, skriver Hans Månson.

Publicerad: 12 Maj 2011, 07:24

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.


Lettland har inte längre någon fri och oberoende nyhetsförmedling. Fram till 2009 fanns en fyrbåk – de Bonnierägda ledande tidningarna Diena and Dienas Bizness. Trots protester och varningar för att oligarker skulle ta över såldes tidningarna. Idag vet vi att rädslan var välgrundad. Via förväntade mellanhänder styrs de idag av Aivars Lembergs, Green Party, och Andris Skele, Peoples Party. Därmed ägs och kontrolleras alla betydande lettiskspråkiga tidningar av oligarker.

De ryskspråkiga medierna går samma väg Vladimir Antonov tog 2010 kontrollen över Telegraf och via Spyker är på väg in i Saab.

Även kommersiell radio och tv kontrolleras överlag av oligarker och även där utövar ägarna kontroll över det redaktionella innehållet. Ett positivt undantag är svenskägda MTG:s TV3 som sänder ett undersökande journalistisk magasin, Neka Personiga, producerat av ett fristående bolag.

Public service finansieras i Lettland av regeringen, som genom kontakter kan utöva påtryckningar och hota med minskade anslag.

Mediernas ekonomi är mycket svag. Statistik över upplagor och räckvidd saknas, men uttalande från tidningsledningarna tyder på att antalet läsare har sjunkit kraftigt liksom annonsintäkterna. En orsak är givetvis den pågående ekonomiska krisen, men också att läsarna inte längre har tilltro till den information de får via medierna.

Ett tiotal journalister fick vid några utbildningsdagar på senvintern frågan om vilka offentliga funktioner de ansåg vara korrupta?. Listan blev lång, så lång att det fanns skäl att formulera om frågan till Vilka funktioner anser ni inte vara korrupta? Tystnad. Inget förslag!

Denna dystra bild ska kompletteras med att fristående oberoende media med stor spridning helt saknas.

Tidningarnas uppgift har övergått till att i första hand att försvara ägarnas affärsintressen. Här finns korrupta journalister. Här förekommer betald redaktionell text. Här finns textreklam. Reportrar pressas att skriva textreklam. Hotet om att annars förlora jobbet är överhängande.

På senare tid har ett magasin och ett antal oberoende mediesajter startats och fler är planerade. Flera av de involverade journalisterna fick sparken av den nya ägaren på Diena eller sade upp sig i protest mot de nya makthavarna. Dessa nya medier bedriver i huvudsak undersökande journalistik och är en motreaktion mot den rådande situationen. Projekten är underfinansierade och frågan är hur länge dessa fribytare har råd och orkar hålla ut.

Fria och oberoende medier är en av de viktigaste faktorerna för att utveckla och slå vakt om ett demokratiskt samhälle. I Lettland har den politiska och ekonomiska utvecklingen, inte minst den senaste tiden, visat en dyster utveckling. Korruption, ekonomisk kris, politisk instabilitet och avsaknad av demokratiska värderingar hotar landets framtid. Välutbildade och motiverade journalister är en, men väsentlig, förutsättning för att Lettland skall anslutas sig till västerländsk demokratisk tradition.

Lettlands politiska system är bräckligt. Många politiker söker regeringsmakt i syfte att skydda sina egna affärsintressen. Den politiska agendan präglas av populism. De politiska partierna bygger inte på idéer i svensk bemärkelse utan är mer mindre privata projekt. Även politiken styrs av ett antal oligarker.

Det är mot denna bakgrund SSE Riga startat Centre for Media Studies; för att ge stöd åt nya fristående medier, för ett öppet och känt ägarskap och för att öppenhet gynnar en fungerande marknadsekonomi. Samt icke minst för att stödja välutbildade och motiverade journalister.

Vill ingjuta mod i Lettlands journalister
Hans Månson, publicisten och författaren

Axel Andén

Korruption i Baltikum

En ny rapport ”Shadow Economy Index” redogör för korruptionen i de baltiska länderna, och vilka effekter den får. Indexet och rapporten har gjorts i samarbete med  European Council for Small Business and Entrepreneurship.

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.