Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Irena Pozar stämmer staten

Publicerad: 10 mars 2017, 11:40

Irena Pozar

Staten gör inte tillräckligt för att skydda journalister mot näthat. Det menar Irena Pozar, chefredaktör på Veckorevyn.com, som i dag med hjälp av två jurister stämmer staten.


Ämnen i artikeln:

Nyheter24

Det var när journalisten Irena Pozar arbetade på sajten Nyheter24 som hon utsattes för hot och hat i samband med att hon skrev en krönika. En man skrev flera mycket hatiska och hotfulla kommentarer, vilka polisanmäldes.

Åtal väcktes mot mannen som senare dömdes för ofredande av tingsrätten. Han överklagade dock domen, som revs upp av Svea hovrätt eftersom domstolen bedömde att mannens gärning inte utgjorde ett sådant ”hänsynslöst beteende” att det kan anses vara ett ofredande.

I dag överlämnar hon därför en ansökan om skadestånd mot staten till justitiekanslern (JK) med hjälp av advokaten Sebastian Scheiman och Mårten Schultz, ordförande för Institutet för Juridik och Internet. Scheiman och Schultz menar att det rättsliga skyddet inte når upp till de krav som följer av grundläggande mänskliga rättigheter, skriver de på SvD Debatt.

”Vi ger oss alltså inte på näthatarna i sig, utan på staten för att den inte förmår skydda journalister och andra som hotas och hatas på internet. Vår bedömning är att den svenska ordningen strider mot rätten till privatliv, rätten till yttrandefrihet och rätten till effektiva rättsmedel så som de skyddas i Europakonventionen.”

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Nyheter24

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News