Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Irena Pozar: ”Jag vill att Veckorevyn ska göra mer sånt här”

Publicerad: 19 Mars 2019, 12:46

Irena Pozar. Foto: Press.

Under dagen avslöjade Veckorevyn att hundratalet våldtäkter eller sexuella övergrepp anmälts på HVB-hem. Tidningens nya inriktning hyllas i sociala medier och chefredaktör Irena Pozar utlovar fler gräv. "Vi kommer med de medel och resurser vi har att jobba hårt för att kunna göra liknande grejer i framtiden", säger hon.


Ämnen i artikeln:

Veckorevyn

Under tisdagen avslöjade Veckorevyn att det skett ett hundratal våldtäkter på HVB-hem. Det är frilansjournalisten My Vingren som gjort granskningen. Tidningen, som sedan i december drivs av Irena Pozar som hyr varumärket från Bonnier, säger att det är en granskning hon velat göra en längre tid.

– Jag har länge velat kika närmare på HVB-verksamhet, eftersom jag känt att det dyker upp artiklar här och där om till exempel övergrepp på HVB lite för ofta. Men samtidigt har jag inte sett någon större kartläggning eller granskning om det. Det kändes också extra viktigt att skriva om något som ju berör den målgrupp som Veckorevyn har, det vill säga unga kvinnor, som ju är en av de utsatta grupperna i den här granskningen, skriver hon i ett mejl till Medievärlden.

Tidningen och dess nya inriktning hyllas nu av flera mediepersoner på sociala medier.

Malin Ekman, reporter på SvD, hyllar Irene Pozar.

Skakande läsning. Föredömligt av Veckorevyn att ägna sig åt granskande journalistik. Också oerhört imponerad av @irena_pozar som tagit över licensen och driver det anrika varumärket själv. Så entreprenöriellt! https://t.co/8hPgyU0U3o— Malin Ekman (@malinekman) March 19, 2019

Ulrika Hedman, doktorand i journalistik vid Göteborgs universitet, skriver att Veckorevyn i sin nya form behövs.

Smärtsam läsning. Bra att Veckorevyn i sin nya form satsar på den här sortens granskningar – de behövs. https://t.co/RBB0oHkFfB— Ulrika Hedman (@UlrikaMHedman) March 19, 2019

Isobel Hadley-Kamptz, frilansskribent (bland annat för Medievärlden, reds. anm.) framhåller tidningens resa från 1990-talet fram till den här granskningen.

vill också påpeka att det alltså är Veckorevyn som grävt fram detta!!! Den tidningen är sannerligen något annat numera än när den hade fröken sverige-tävlingar och fick en att grubbla över om man borde ta bort sitt fjun på armarna på 90-talet….— Isobel Hadley-Kamptz (@isobelsverkstad) March 19, 2019

Tidningen kommer att arbeta vidare med liknande avslöjanden framöver, enligt Irena Pozar.

– Vi kommer – med de medel och resurser vi har – att jobba hårt för att kunna göra liknande grejer i framtiden. Jag vill att Veckorevyn ska göra mer sådant här, framför allt eftersom jag upplever att vi ser och hör sådant som andra stora medier missar, och att vi på så sätt kan lyfta nya frågor, skriver hon.

Irena Pozar säger att hon är nöjd med det genomslag som avslöjandet fått i andra medier, och passar på att hylla skribenten.

– Jag visste att materialet vi har är starkt, men jag hade inte vågat tro att så många andra medier också skulle engagera sig. Det verkar som att många förstår vilket gediget arbete My Vingren har gjort när hon gått igenom alla handlingar, det gör mig väldigt glad, skriver hon.

Lucas De Vivo

Reporter

Ämnen i artikeln:

Veckorevyn

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.