Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag28.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

IPI: Eritrea bör följa egna lagar och frige journalister

Publicerad: 19 Februari 2009, 12:11

Eritrea bör följa sina egna lagar och frige de journalister som i åratal suttit fängslade utan rannsakan och dom, heter det i ett uttalande från Internationella Pressinstitutet (IPI) i dag.


I ett brev till Eritreas president Isaias Afewerki uppmanar IPI landets ledare att ge offentlighet åt var de fängslade befinner sig och hur deras hälsa är. IPI befarar att några av fångarna kan vara döda eller offer för tortyr.

Allt sedan det stora tillslaget 2001 mot oberoende medier har IPI vid upprepade tillfällen vänt sig till regeringen i Asmara och vädjat om att reportrar och redaktörer ska släppas fria.

Den illvilliga kvarhållningen av dessa journalister utan att den rättsliga processen fått ha sin gång är ett flagrant övergrepp på Eritreas egna lagar, skriver IPI:s direktör David Dadge.

Han fortsätter:
De fängslade journalisterna tillsammans med ett otal oppositionspolitiker sitter bakom galler för att president Afewerki inte tycker om fria tänkare och är rädd för kritik. Denna skymf mot det eritreanska folket måste få ett slut.

Minst 18 journalister sitter i eritreanska fängelser, av allt att döma utan möjlighet att få besök eller medicinsk behandling, skriver IPI. Fyra journalister befaras ha dött. Det är omöjligt att få  veta hur fångarna har det, eftersom regeringen förbjuder att någon utifrån inspekterar fängelserna.

Regeringen förnekar emellertid att någon skulle ha dött under fängelsetiden.

En kopia på brevet till president Afewerki har skickats till de båda EU-parlamentarikerna Olle Schmidt och Eva-Britt Svensson, som inom EU arbetat för att  bland annat den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaaks ska bli fri.

IPI lista över fängslade eritreanska journalister utöver Dawit Isaak:
Mattewos Habteab, Dawit Habtemichael, Temesken Ghebreyesus, Emanuel Asrat, Seyoum Tsehaye, Hamid Mohammed Said, Saleh Al Jezaeeri (Al-Jezaeri), Fitzum Wedi Ade, Selamyinghes Beyene, Zemenfes Haile, Ghebrehiwet (Gebrehiwot) Keleta, Daniel Mussie och Tura Kubaba.
Följande journalister befars enligt IPI ha avlidit:
Fessehaye ”Joshua” Yohannes, Said Abdulkader, Medhanie Haile och Yusuf Mohamed Ali.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.